Maria Sjöblom Hyllstam berättar att många unga söker sig till vårdcentralerna. Foto: SVT/TT

Ska möta unga med psykisk ohälsa

Publicerad

Unga mår allt sämre psykiskt. Närhälsan i Borås är en av de vårdcentraler i regionen som sedan 2017 särskilt jobbar mot barn och unga som mår psykiskt dåligt.

– Det har varit förtvivlade situationer när de kommit och sökt hjälp. Men som rätt så fort blivit bra, säger enhetschef Maria Sjöblom Hyllstam.

Söktrycket har varit stort sedan Närhälsan Södra Torget Vårdcentral i Borås drog igång verksamheten Ungas psykiska hälsa förra året. Under några veckor fick man pausa att ta emot nya patienter. Totalt har man tagit emot nära 400 patienter under första året.

– Det här är ofta patienter som blivit runtbollade. De har kanske försökt få hjälp på Barn och ungdomspsykiatrin, men de ska inte vara där utan i primärvården, men de har inte hittat in, säger Maria Sjöblom Hyllstam som är enhetschef för Ungas psykiska hälsa i Borås.

Val 2018 Väst

Få får hjälp

Det har visat sig att få unga får hjälp för psykisk ohälsa på vanliga vårdcentraler. I en uppföljning från regionen har man tittat på hur många barn och unga som via vårdcentralerna fått ett besök till psykolog, psykoterapeut eller kurator. Bland de tio vårdcentraler i regionen med flest besök per listade, var det flera som ända hade noll besök vissa månader.

– Det är inte alls det resultat man vill ha, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind som är chef för Kunskapsstöd för psykisk hälsa inom regionen.

En av förklaringarna som nämns i uppföljningen är att allmänheten inte känner till att man kan söka för ungas psykiska ohälsa på vanliga vårdcentraler. Men det finns också ett arbete att göra för vårdcentralerna, enligt Lise-Lotte Risö Bergerlind.

– Man har varken fått resurser eller kunskapsutveckling för att ta emot barn och unga även om man haft det och har det i sitt uppdrag, säger hon.

Hoppas att färre ska bli sjuka

Vårdcentralen i Borås är en av sex vårdcentraler i regionen som sedan förra året fått extra resurser för att ge vård till barn och unga med mildare till måttlig psykisk ohälsa. Tanken är att dessa vårdcentraler också ska stödja andra vårdcentraler i närområdet.

Enhetschefen i Borås menar att de i många fall sett en snabb förändring hos patienterna.

–  Det är en reflektion som jag gör att det är så fantastiskt att jobba med situationer som snabbt ändrar sig. Det är min förhoppning att det ska märkas på sikt att färre ungdomar blir så sjuka som en del blir, säger Maria Sjöblom Hyllstam, enhetschef för Ungas psykiska hälsa i Borås.

Ungas psykiska hälsa

  • Totalt sex vårdcentraler är med i projektet och ytterligare fem är på gång.
  • Vårdcentralerna ska ta emot patienter mellan 6 och 18 år med mildare till måttlig psykisk ohälsa.
  • Tanken är att det ska vara korta behandlingar, enskilt eller i grupp.
  • Projektet finansieras med statsbidrag och ska utvärderas innan det eventuellt införs på bred front i regionen.
  • Resursförstärkningen består av tre psykologer, en socionom och medel till ytterligare en tjänst.

källa: vgregion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet