Foto: SVT

Var står övriga partier i frågan om äldreboendet?

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om äldreboende i Hotell Ett skiljer oppostion och majoritet i Oskarshamn. Det råder också delade meningar om verksamheten ska bedrivas i kommunal eller privat regi.

Moderaterna

Ingela Ottosson (M)

Nya Moderaterna är positiva till förslaget att ta fram nya platser för äldreboende genom en ombyggnation av hotellet i stadsparken i privat regi. Vi har ställt oss bakom avsiktsförklaringen som kommer att tas upp till beslut i fullmäktige i juni. 

Vi har under lång tid haft köer och vi ser ett ökande behov av platser för äldreomsorg i framtiden. Inflyttning i den första etappen beräknas kunna ske sommaren 2019 vilket är bra. Boendet får även ett attraktivt läge invid stadsparken. 

När det gäller driften av äldreboendet vill vi att alternativa driftsformer ska prövas. 

Sverigedemokraterna 

Angående dina frågor om det planerade äldreboendet i Hotell Ett i stadsparken är vi från Sverigedemokraterna mycket positivt inställda då det planerade äldreboendet skapas i ett centralt läge med en naturskön omgivning.  Sverigedemokraterna har en pragmatisk ingång när det kommer till driftsformen utan det viktiga för oss är att brukarna (de boende) får den bästa av omsorg, service och vård. 

Michael Erlandsson (SD)

Sverigedemokraterna anser att den lösning som den rödgröna majoriteten har presenterat i avsiktsförklaringen är för kostsam och vi kan konstatera att kostnaden blir ungefär densamma som för en nybyggnation. Sverigedemokraterna anser att hyran som finns i majoritetens avsiktsförklaring är för hög då stora ytor i byggnaden inte kommer att kunna tas i bruk.

Dessutom finner vi att det hade varit bättre att låta en revisionsbyrå bedöma vad som hade varit en skälig hyresnivå än att låta politiker göra detta då de sistnämnda inte besitter sådan kompetens. Detta hade sannolikt resulterat i en lägre hyra och därmed effektivare användning av skattebetalarnas pengar.

Slutligen anser Sverigedemokraterna att pensionärsorganisationerna ska ha möjlighet att vara delaktiga i grov- och detaljplaneringen för ett komfortabelt omhändertagande av våra äldre. 

Vänsterpartiet

Lena Granath (V)

Vi vill ha en ombyggnation av en privat entreprenör/byggare och själva bedriva äldreomsorgen i kommunal drift.  Vi vill se till så att skattemedel går till det som de är avsedda till och att ev överskott återinvesteras i verksamheten.

Vi har tittat på Kikeboskolan som ett alternativ.  Underlaget säger att det inte blir några större skillnader i driftskostnader, men däremot att det kan vara inflyttningsklart tidigast 1,5 år senare än Hotell Ett. Med det anser vi att det är avgörande att få fram detta boende. Vi föreslår även att vi borde behålla namnet, Hotell Ett. Det blir ett boende i en historisk byggnad, fin arkitektur, tillgång till spa med habiliterings möjligheter, kanske fotvård o annat i en lummig stadsparksmiljö.

Kristdemokraterna 

I kommunstyrelsen begärde vi återremiss för att vi ville ha mer fakta i målet. Vårt förstaalternativ är att bygga ett privat alternativ.

Ingemar Lennartsson (KD)

Centerpartiet

Vi är positiva till en ombyggnad av Hotel Ett. Vi har ett stort behov av fler platser inom äldreomsorgen och detta innebär en snabb lösning. Det kommer att bli ett fantastiskt fint boende och närheten till stadsparken kommer att skapa en rejäl guldkant för de boende.

Det är också glädjande att ett privat företag som är etablerat i kommunen vill göra denna satsning. När det sedan handlar om drift av boendet (och kanske andra boenden) så är det en senare fråga som kommer att bli aktuell i början av nästa mandatperiod.

Magnus Larsson (C)

Där är Centerpartiet positiva till att låta privata aktörer driva verksamheten och vi vill att kommunen under nästa mandatperiod fattar beslut om att införa LOV i Oskarshamns kommun. 

Miljöpartiet

En ombyggnad av hotellet i stadsparken är en bra lösning som ganska snabbt kan resultera i fler boende för äldre. Det är också ett mycket bra och trevligt läge i stadsparken och med närhet till centrum, bibliotek och apotek. 

En återanvändning av en byggnad kan vara att föredra framför att bygga nytt. Kommunen har även en ombyggnad av ett befintligt äldreboende, Solbacka, som ska bekostas med skattemedel.

Ingmarie Söderblom (MP)

I ett framtida perspektiv kommer det att finnas behov och ställas krav på många olika former av boende för äldre. Det är viktigt att göra en prognos över behovet nu och se hur vi kan möte detta behov i framtida satsningar.

Vi behöver även i planeringen för äldre se hur vi kan anpassa detta till ett förändrat klimat med behov av kyla under den varma årstiden och mer grönska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.