Det stora blå hålet i Belize barriärrev är ett av de hotade världsarven. Foto: U.S. Geological Survey (USGS)

Ny larmrapport: 114 världsarv är hotade

Publicerad

Nästan hälften av alla världsarvsklassade platser är hotade. Det hävdar Världsnaturfonden WWF i en rapport. – Jag är faktiskt bedrövad över det här, säger Håkan Wirtén, WWF.

Några av de arv som hotas är det stora barriärrevet vid Australiens kust, barriärrevet vid Belize och Machu Picchu i Peru.

Det finns i dag 229 världsarv i 96 olika länder. 114 av dessa världsarv hotas av bland annat oljeutvinning, utfiskning och skogsavverkning.

– Vi tycker det är jättetråkigt att mer än hälften av världshaven hotas av skadlig mänsklig aktivitet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i Sverige.

Oljan – en stor bov

Trots att världsarvskommittén menar att oljeutvinning inte är förenlig med områden som är världsarvsklassade sker det på nästan 20 procent av platserna. Även vägar, järnvägar och elnät som byggs vid världsarvens hotar att förstöra ekosystemen i dessa områden.

Håkan Wirtén vill att företag som bedriver verksamheter inom världsarvens områden ska ta avstånd från aktiviteter som hotar arvens framtid. Han hoppas att politiker ska uppmärksamma hoten mot världsarven och ge dem det skydd de behöver.

– Politikerna behöver säkerställa ett skydd så man inte skadeexploaterar och företagen måste från sin sida säga att ”det här ställer vi inte upp på”, säger Håkan Wirtén

Lokalbefolkningen hotas

Det är inte bara arven som hotas utan även den lokala befolkningen. Hela 90 procent av arven genererar arbeten. Över 11 miljoner människor som bor nära dessa arv är även beroende av dem för vatten, mat, medicin och arbete. Två tredjedelar av arven är viktiga för vattenförsörjning och hälften av arven är viktiga för att ge föda.

– Det är fruktansvärt. Det är deras vardag, deras sätt att leva. Man förstör barriärrev som de kanske fiskar i och då förlorar ju de sin möjlighet att leva och verka i det området. Så det är ett dubbelfel, vi förstör både det som vi har avsatt som viktigt och vi förstör möjligheterna för människor att leva på dessa ställen, säger Håkan Wirtén.

Fakta – världsarv

UNESCO bestämmer vad som är ett världsarv. Ett kriterium att området har ett värde för mänskligheten, det ska vittna om jordens och människans historia. Oavsett var i världen dessa arv finns så tillhör de alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.