Vattenfall kan förlora äganderätten till el- och fjärrvärmenäten i storstaden Hamburg. Det avgörs i en folkomröstning på söndag, samtidigt med det tyska valet till förbundsdagen.
Staden Hamburg sålde sitt kommunala energiverk och el-näten till Vattenfall på 1990-talet när privatiseringsvågen också drog genom Tyskland.
Nu har en allians med miljöorganisationer efter namninsamlingsaktioner drivit fram en folkomröstning om kommunen ska köpa tillbaks el-, gas- och fjärrvärmenäten.
Kärnkraft och kol kritiseras
– Vattenfall har visat att det är ett bolag som främst vill tjäna pengar på kärnkraft och kolkraft i Tyskland, bolaget kan inte användas för den övergång till förnybar energi som krävs, säger Manfred Braasch i kampanjledningen för ”Vårt Hamburg-vårt nät” till SVT på plats i Hamburg.
Miljöorganisationerna protesterade länge mot de två kärnkraftverk som Vattenfall hade utanför Hamburg. Båda kraftverken hade tekniska problem och är numera stängda.
Just nu bygger Vattenfall ett stort, nytt kolkraftverk i Hamburg, något som också ogillas av miljöorganisationerna.
– Vi lovar inte att el-strömmen blir billigare med kommunalt ägda nät, men staden Hamburg får bättre kontroll över energiförsörjningen, och fjärrvärmen kan bli billigare, säger Manfred Braasch.
För dyrt att köpa tillbaks
De stora politiska partierna i Hamburg vill att Vattenfall blir kvar som huvudägare av energinäten.
Både kristdemokraterna CDU och de styrande socialdemokraterna SPD säger att det skulle kosta 2 miljarder euro att köpa tillbaka energinäten och de pengarna behöver staden använda till annat.
– Jag har alltid protesterat mot kärnkraftverk men det är bättre att Vattenfall fortsätter med näten, numera har vi bra samarbete med Vattenfall, säger Jutta Blankau (SPD), stadssenator med ansvar för miljö- och energifrågor i Hamburg.
Stabil vinst för Vattenfall
Vattenfall har satsat på en rad reklamkampanjer för att få behålla energinäten. Det har varit bilagor i tidningarna och massor med affischer på reklampelare.
– Vi har det tekniska kunnandet att driva el- och energinäten, och det ger en stabil inkomst och vinst, säger Dieter Wasmuth, chef för Vattenfall i Hamburg.
– Om vi förlorar näten får vi behålla våra strömkunder och vi kan tävla om att driva näten på entreprenad, men helst vill vi behålla äganderätten som hittills, säger Vattenfalls chef i Hamburg.
Omröstning också i Berlin
Två opinionsundersökningar i Hamburg visade på övervikt för de som vill att staden ska ta över energinäten från Vattenfall. Sedan dess har SPD och CDU kampanjat för nej till kommunalt övertagande, och utgången i folkomröstningen är oviss.
Folkomröstningen i Hamburg i samband med förbundsdagsvalet den 22 september följs av en liknande folkomröstning i Berlin i början av november.
Också i Berlin ställs frågan om staden Berlin ska köpa tillbaks elnäten från Vattenfall.