Experimentet pågår ihop med en ny avloppshantering som prövas i Helsingborg. Målet är att återvinna näring och vatten från avloppet. Systemet kallas “tre rör ut” och prövas för några hundra nybyggda lägenheter i Helsingborgs hamn.
De tre avloppsrören innehåller “gråvatten”, det vill säga köksavlopp, “svartvatten” från toaletterna och matrester från en avfallskvarn i köksvasken. I avlopp från både kök och toalett finns ofta fosfor och kväve, som är näring för många arter.
– När vi har näring och vatten kan vi också se om algerna kan användas som reningsfabrik. Och sedan om de kan producera nyttigheter åt oss. Det kan vara som foder till landdjur eller fisk, det kan vara som substrat till biogas, eller till och med som människoföda, säger Kenneth M Persson, professor i vattenreningslära vid Lunds tekniska högskola.
Törs man dricka vattnet?
Studien handlar om att se vilken sorts alger som växer bäst i vilken sorts avloppsvatten för bästa reningseffekt. Utvärdering av de första resultaten pågår. Att använda mikroalger som vattenrenare är något som testas på flera håll runt om i världen, men metoden används inte i stor skala. En nackdel är att reningen tar längre tid eftersom organismerna behöver växa till sig först under några veckor.
Sedan ska människor övertygas att inte rygga tillbaka inför tanken på att de dricker före detta avlopp. Astronauter och kosmonauter i omloppsbana i rymden har redan länge druckit vatten från renad, återanvänd urin.
Med andra metoder som används i Helsingborg kan gråvattnet fås att bli renare än normalt dricksvatten:
– Vi pressar gråvattnet genom nano-membran i rör. Allt som är större än en vattenmolekyl fastnar i membranet, och vi får ut vatten med dricksvattenkvalitet, säger Amanda Haux, utvecklare vid RecoLab i Helsingborg.
Sommarplågan Östersjöalger
I Östersjön är algerna en plåga om sommaren. Skulle den plågan på något sätt kunna lindras om man började använda algerna så här istället?
– Det är en väldigt intressant och relevant fråga. Problemet är att algerna är rätt utspädda ute till havs. Man skulle behöva koncentrera skörden, svarar Kenneth M Persson.