– Varje droppe räknas. Det är bättre med en brun gräsmatta än en uttorkad åfåra, säger Ingrid Palmblad Örlander, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen Kalmar län. Foto: TT/SVT

Akut vattenbrist i Emån – ”Varje droppe räknas”

Uppdaterad
Publicerad

Emåns flöden är nu ungefär lika låga som under extremåret 2018. Läget är akut, och åtgärder behövs snarast, skriver Länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna i Jönköping och Kalmar bedömer att läget är så allvarligt att all bevattning utan tillstånd måste upphöra och att de som har tillstånd för vattenuttag begränsar sina uttag till nätter med svaga vindar då vattenförlusterna är mindre.

– I normala lägen kan personer utan tillstånd göra vattenuttag efter eget ansvar. Men nu när nivåerna är så låga uppmanar vi dessa personer att inte göra några uttag alls. Om man har tillstånd ska man använda så lite vatten som möjligt, säger Irene Bohman, tf avdelningschef Tillväxt och Miljö på Länsstyrelsen Kalmar län till SVT Nyheter Småland.

– Om inget görs riskerar vi att stå med uttorkade sjöar och vattendrag senare i sommar. Därför måste alla med tillstånd vattna smart och övriga måste upphöra med sina uttag ur Emån och dess biflöden, säger Måns Lindell, vattenenheten på Länsstyrelsen Jönköpings län.

Vattennivåerna i Emmån är mycket låga vilket innebär att flera sjöar riskerar att torka ut. Här en bild från Fagerhultasjön i Vetlanda kommun. Foto: Börje Gunnevik

Tillstånd krävs

Baserat på de uppgifter som länsstyrelserna inhämtat från Emåförbundet bedöms läget vara så allvarligt att det inte finns något utrymme för vattenuttag för den som saknar tillstånd. Länsstyrelserna bedömer sådana uttag som olagliga.

– Varje droppe räknas. Det är bättre med en brun gräsmatta än en uttorkad åfåra, säger Ingrid Palmblad Örlander, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen Kalmar län.

FAKTA/ Emån

Emån är sydöstra Sveriges största och kanske mest värdefulla vattendrag ur såväl resurs- som naturvärdessynpunkt.

Vattendraget förser området med flera viktiga ekosystemtjänster, exempelvis dricksvatten, fiskemöjligheter och rekreation. I dagsläget bidrar Emån med dricksvatten till sex kommuner fördelade på två län.

Emån är känd för sitt artrika och varierande naturliv. Inom sportfiskevärlden är Emån främst känd för sin storvuxna och snabbväxande havsöring. Även den akut hotade malen finns här och Emån är en av norra Europas viktigaste lokaler för arten.

I de nedre delarna av vattensystemet finns de hotade fiskarterna asp och vimma. Sammanlagt finns över 30 olika fiskarter i Emån och dess tillflöden. Emån är även ett av Sydsveriges kärnområden för de hotade stormusslorna flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla.

I en studie från 2016 uppskattades det samhällsekonomiska värdet av Emån till ungefär 800 miljoner kronor.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.