En studie har jämfört över 9 000 som vaccinerades i början av 2000-talet med dubbelt så många ovaccinerade. I den vaccinerade gruppen fanns inte en enda HPV-relaterad cancer, medan det fanns tio cancerfall i den andra gruppen. Foto: TT

Cancervaccin börjar visa resultat – åtta av tio flickor vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

De första preliminära resultaten visar att HPV-vaccinet verkligen är effektivt och skyddar mot cancer. I Sverige vaccineras runt åtta av tio flickor mot HPV, som bland annat kan orsaka livmoderhalscancer.

Sedan 2010 ingår vaccin mot humant papillomvirus (HPV) i barnvaccinationsprogrammet. Via skolhälsovården erbjuds vaccinet till alla flickor i årskurs 5–6.

Nu visar statistik från Folkhälsomyndigheten att täckningsgraden bland flickor födda 2004 eller 2005 är cirka 80 procent, det vill säga att åtta av tio flickor är vaccinerade.

SVT granskar HPV-vaccinet

– Den egentliga täckningsgraden är nog lite högre, eftersom det finns vissa brister i inrapporteringen. Att det är så många är positivt och vi strävar efter att det ska bli ännu fler som skyddar sig mot cancer, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Bra och effektivt

En anledning till att inte fler låter vaccinera sina barn kan vara en oro för svårare biverkningar, men med över 200 miljoner givna doser världen över finns det inga tecken på att sådana finns, säger Tiia Lepp. Tvärtom visar erfarenheten att antalet biverkningar är få och förhållandevis milda.

– Det här är ett bra och effektivt vaccin som skyddar mot cancer, säger Tiia Lepp.

Eftersom det tar tid att utveckla cancer har det tidigare saknats hårda bevis för detta påstående, men i början av året kom de första preliminära resultaten.

– Det är en finsk studie där man jämförde över 9 000 som vaccinerades i början av 2000-talet med dubbelt så många ovaccinerade. I den vaccinerade gruppen fanns inte en enda HPV-relaterad cancer, medan det fanns tio cancerfall i den andra gruppen, säger Tiia Lepp.

Skyddar oskyddade

I höstas föreslog Folkhälsomyndigheten att även pojkar bör få vaccin mot HPV. Dels för att män kan bära HPV och föra smittan vidare, dels för att män också kan drabbas av HPV-relaterad cancer, som peniscancer eller cancer i svalget eller analöppningen. Den generella risken att drabbas av dessa cancerformer är liten, även om antalet insjuknade har ökat på senare år. Ökningen sätts i samband med att alltfler infekteras av HPV.

Om även pojkar får vaccin kommer runt 120 cancerfall per år kunna undvikas, tror myndigheten.

– Även ovaccinerade flickor skyddas om pojkar vaccineras. Vår analys visar att det vore samhällsekonomiskt hållbart att även vaccinera pojkar, säger Tiia Lepp.

Förslaget är nu ute på remiss och i slutänden är det regeringen som fattar beslut.

Oralsex och cancer

Humant papillomvirus (HPV) är ett virus som kan orsaka olika typer av cancer, som cancer i livmoderhalsen (cervixcancer) eller cancer i svalget och analöppningen.

Forskning visar att män som haft mycket oralsex löper ökad risk att drabbas av cancer i munsvalget. För kvinnor är sambandet inte lika starkt. Risken att drabbas är liten, även om antalet insjuknade blir fler.

Ökningen sätts i samband med att allt fler infekteras med någon av de tre HPV-typer som anses vara extra cancerframkallande. En svensk studie visar att förekomsten av HPV i dessa cancertumörer ökat från drygt 20 procent på 1970-talet till 93 procent 2007.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HPV-vaccinet

Mer i ämnet