Foto: TT/Lena Katarina Johansson, Folkhälsomyndigheten

Experten chattade om HPV-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Varför får inte pojkar HPV-vaccin och när är det för sent att vaccinera sig? Här kan du läsa frågor och svar från chatten med Ann Lindstrand på Folkhälsomyndigheten.

Ulf. : Hej! Varför vaccineras inte pojkar också, är det enbart en kostnadsfråga?(Överlevt toncillcancer och bekostade min sons vaccination själv.)

Ann Lindstrand: Vi utreder just nu frågan om pojkar också bör få HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet gratis. Utredningen blir klar till hösten. Runt 300 män drabbas varje år av cancer som har koppling till HPV-virus och vaccinet är lika effektivt och säkert för pojkar. Vi får se vad utredningen säger och sedan vad regeringen beslutar. 

SVT granskar HPV-vaccinet

Helena: Hej! Jag tog HPV-vaccin men fick ändå cellförändringar. Hur vanligt är det? Var det onödigt att ta det?

Ann Lindstrand

Nej inte onödigt men i vaccinet ingår två virusantigen som täcker bara 70% av alla liverhalscancrar, så därför är det viktigt att fortsätta gå på cellprovskontroller. Snart kommer ett vaccin som täcker 9 virus typer och då kommer skyddet att stiga till 90%

Anonym: En barnmorska sa till mig vid min första kontroll (som 23-åring), att det inte var någon idé för mig att vaccinera mig eftersom jag hade haft sex med fler än tre personer. Det har gjort att jag inte vaccinerat mig. Stämmer det?

Ann Lindstrand

Omöjligt att veta. Det beror på om de få kontakter du tidigare haft bar på just de virustyper som orsakar cancer. Generellt sett har man i vetenskapliga studier sett att man har visst skydd ändå upp i 40-årsåldern.

Yalda: Hejsan,Min dotter är 18 år, är det inte försent att hon vaccinera sig med HVP- Vaccinet nu?Hälsningar/Yalda

Ann Lindstrand

Nej, det går bra och skolhälsovården erbjuder HPV-vaccination ända upp till 18-årsåldern. Risken är att skyddet inte blir lika bra. Man får bättre skydd om man vaccinerar sig tidigare i livet.

Maria: Hur länge är vaccinet kostnadsfritt för flickor?

Ann Lindstrand

Till 18 års ålder

Vill veta: Var är bevisen för att vaccinet skyddar mot livmodehalscancer? Kan ni visa detta?

Ann Lindstrand

Vi har vetenskapliga bevis för att HPV minskar kraftigt de förstadier till cancer ifrån stora studier som gjorts i Sverige. Förstadierna är det som kommer innan cancer. Man behöver en längre uppföljning eftersom cancer kommer decennier efter att man smittats av HPV så för flickorna som vaccineras i programmet nu måste vi vänta den tiden för att få se effekterna.

Pia : Om man har haft kondylom och är ovaccinerad, löper man en större eller mindre risk att få cancer?

Ann Lindstrand

Kondylom orsakar oftast av virustyper 6 och 11 och dessa är inte de typer som orsakar cancer. Så beroende på ålder kan det fortfarande finnas anledning att vaccinera sig.

Pia: Min dotter 13 år har inte vaccinerats än. Ska vi vänta på det nya vaccinet som täcker fler virus?

Ann Lindstrand

Nej jag tycker inte det. Om du väntar till senare är vaccinet mindre effektivt och det innebär att efter 14 år måste man ta tre sprutor istället för två. Det 9 valenta vaccinet kommer inte att komma in i Sverige inom det närmaste året.

Susanne: I min dotters skola har vi inte fått någon information om att de skall vaccineras. Kan man gå till närmsta vårdcentral och få vaccinationen om de inte planerar att vaccineras i skolan? 

Ann Lindstrand

Jag tycker du ska fråga elevhälsan och skolssk i din skola. Det finns en föreskrift som reglerar att alla skolor ska erbjuda vaccinationer enligt nationella programmet till barn upp till 18 år.

Kenny: Skulle du säga att det endast är okunniga föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn? Känns som att alla pålästa vuxna vaccinerar sina barn!

Ann Lindstrand: Jag menar inte att säga okunniga föräldrar. Många oroliga föräldrar  är oerhört pålästa men kanske inte på de källor som jag skulle säga vara trovärdiga. Jag ber de föräldrarna att tala med sin skolsjuksköterska och försöka få information från flera platser för att bilda sig en balanserad bild. Det är mycket viktigt att vården tar denna oro och tveksamhet på allvar. Alla föräldrar vill ju sitt barns bästa.

Anna: För ca 2 år sen gjordes dokumentär i Danmark om flickor vars liv blev helt förändrad efter hpv vaccinationer. Tror också att svensk tv gorde dokumentär med liknande problematik.Allt tyder på att hpv vaccinens säkerhet är inte att lita på. Vad tycker du om det?

Ann Lindstrand

Europeiska läkemedelsverket gjorde en mycket gedigen utredning med all tillgänglig kunskap från alla rapporterade fall av biverkningar nyligen (finns att läsa hela rapporten på läkemedelverkets hemsida). Där slog man fast att de rapporterade biverkningarna inte hade samband med vaccinet och i stora grupper flickor var samma symtom lika vanliga bland ovaccinerade flickor.

Bibbi : Är vaccinet i princip onödigt att ta om man redan drabbats av herpes-viruset?

Ann Lindstrand

Herpes virus är en helt annan sjukdom orsakad av annat virus.

Andreas Nordahl: Vilka biverkningar kan vaccinet ha? SVT skriver att det inte finns några ”allvarliga” sådana. Vilka är de mest kända ”falska” biverkningar som tas upp?

Ann Lindstrand

Vaccinet gör mer ont att ta än andra vaccin, man kan få ömhet efteråt rodnad och svullnad några dagar efter vaccination. Sen finns också viss risk för feber, trötthetskänsla och sjukdomskänsla. Ovanliga vaccinbiverkningar är svimningar men det har också observerats innan vaccination och kan vara kopplat till stress, oro mm. Sen finns fall av allergiska reaktioner som kan bli allvarliga. 

Folkhälsomyndigheten och Läkemedelverket publicerar imorgon en årsrapport från vaccinationsprogrammen tillsammans där vi förklarar just om uppföljningen av alla sjukdomarna som ingår i programmet och vilka biverkningar som skett. På HPV-vaccinet rapporterades 54 biverkningar förra året varav 28 var mer allvarliga, allt finns att läsa i rapporten. Antal rapporterade biverkningar på HPV-vaccinet har gått ner från förra året. 

Anna Larsson : Min dotter 12 år har fått vaccinet och har nu fått två fläckar vitiligo.. koppling? Mvh anna

Ann Lindstrand

Inte vad jag vet men om det uppkom efter vaccnation tycker jag att det ska utredas, dvs ta kontakt med skolsjuksköterskan som kan rapportera detta till Läkemedelverkat eller så kan du själv rapportera på Läkemedelverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HPV-vaccinet

Mer i ämnet