Chattexperterna: Lisa Norén, läkare och sjuk i postcovid, Niklas Arnberg, professor i virologi, Judith Bruchfeld, överläkare i infektionsmedicin och Jens Persson, specialist i allmänmedicin. Foto: SVT

Läs chatten om postcovid

Uppdaterad
Publicerad

Vad är forskningsläget när det gäller postcovid? Hur får personer med postcovid bäst hjälp idag? Experterna svarade i samband med Fråga doktorns sändning.

Chatta om postcovid

Tusen tack för alla frågor! Tyvärr hann vi bara svar på en bråkdel av dem. Det tyder på att intresset är stort, och att Fråga Doktorn får anledning att återkomma till denna fråga... Vi återkommer gärna. Tills dess: Ta hand om er och sök information.

Allt gott från gänget i chatten!

Judith, Niklas, Jens och Lisa (och Nils i tekniken!)

Pinnat inlägg

Här svarade experterna på tittarnas frågor om postcovid.

Svarade gjorde Judith Bruchfeld, överläkare i infektionsmedicin, Lisa Norén, läkare och sjuk i postcovid, Niklas Arnberg, professor i virologi och Jens Persson, specialist i allmänmedicin.

Tack alla, då stänger vi chatten för denna gången! 🙂

Tack så mycket för ikväll. Ett väldigt stort engagemang, vilket varit kul och jag hoppas vi kunnat räta ut en del frågetecken även om många återstår.

Alla vi som jobbat med programmet är överens om att det är tråkigt att programmet behövs och att så många är drabbade av covid och efterföljande tillstånd. Vi hoppas att vetenskapen ger oss bättre svar och verktyg framöver.

Sköt om er och så hoppas jag att vi ses nästa vecka!

Lina • Tack för att ni finns!

Nästa program-chatt? • Kan ni lägga en överordnad sida man kan hitta chattarna på?

Jajamensan, svt.se/fragadoktorn 🙂👍

Chris • Min dotter fick diagnosen ME av Brage-kliniken. Hon har varit väldigt dålig och legat i sängen med influensasymtom stora delar av tiden. .Symtomen började våren 2023 och har blivit allt sämre med tiden. Dottern hade Covid 3 gånger, Kan det vara postcivid och inte ME?

Somliga med Postcovid har mycket symptom som överenstämmer med ME, så det kan för somliga vara en och samma sak. Bara att det här finns en utlösande covidinfektion, och att i fallen av ME sedan tidigare är mer oklart vad som utlöst symptomen även om det finns det som tyder på att även ME kan vara infektionsutlöst

Anna • Jag var 41 år när jag fick covid första gången. Jag hade inga underliggande sjukdomar, ingen övervikt och var hyfsat vältränad. Tränade innebandy, fotboll och styrketräning varje vecka. Idag, fyra år senare, är jag fortfarande inte frisk. Vet man idag varför vissa personer får post covid och andra inte? Är de organskador som jag troligen fått av viruset, möjliga att läka? Jag blir sämre av träning, men kan det ändå långsiktigt vara rätt?

Förmodligen påverkar individuella faktorer. Kanske genetik, kanske vilka andra infektioner du gått igenom.

Vi vet ännu inte om och när organskador läker. Efter SARS1 hängde lungavvikelserna kvar länge, men det är oklart hur olika organ påverkas av SARS2.

Om du blir sämre av träning, har du troligen inslag av PEM/PESE - belastningsutlöst försämring. Då bör du vara försiktig med träning. Prata gärna med kunnig fysioterapeut. Eller våga begränsa dig själv, ta det lugnare än du egentligen vill. Då kan du stabiliseras och därifrån långsamt kanske bli bättre.

Lycka till!

Therese • En sista fråga till er allihop:

Säg något hoppfullt var till oss drabbade.

Tack för ert engagemang!

Tack Therese! Vi virusforskare har bildat virus- och pandemifonden (www.pandemifonden), där målet är att stärka forskningen så att forskningen kan ge sjukvården mer kunskap och bättre verktyg mot virusorsakade sjukdomar (såsom covid). Pandemifonden samarbetar också med t ex Svenska covidföreningen i olika sammanhang, där målet är att dela befintlig kunskap och upplysa. Dels för att fler ska få bättre hjälp, men också tillskapa resurser för forskning som kan ge ny kunskap och nya verktyg (mediciner, vacciner mm).

Maria • Hur definierar man "svår postcovid"? Blev sjuk i första vågen i mars 2020 och klarar oftast att jobba 50% med bra anpassningar utifrån bl a hjärntrötthet, fatigue, mm, som blir värre vid mental och fysisk ansträngning, eller om jag inte kan ta tillräckligt många och långa pauser. Får bakslag några gånger i månaden och är liggande en dag. Skulle man klassa det som allvarlig postcovid?

Det tycker jag. Du har nu flera år efter besvären började fortfarande så stora begräsningar av ditt liv. Nu förutsatte jag att du innan covidinfektionen orkade mer och jobbade heltid (som jämförelse med nu)

Julia • Många med postcovid får långvarig feber, vad vet man om orsakerna bakom det?
Mvh, feber i 8 månader.

Bra fråga. Kan bero på virusutlösta fel på kroppens termostat, ändringar i kortisonomsättningen, och annat. Det finns i alla fall ingen forskning som visar på något samband med stress, det kan vara bra att veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet