Foto: TT

De får nobelpriset i fysik

Uppdaterad
Publicerad

En trio av forskare tilldelas Nobelpriset i fysik för deras banbrytande forskning om gravitationsvågor.

Det blev som många gissade – årets Nobelpris i fysik går till dem som bekräftat det som Einstein sade för hundra år sedan – att gravitationsvågor existerar.

Professor Kip Thorne från Caltech-universitetet i USA.

Rainer Weiss, Kip S Thorne och Barry C Barish får dela på Nobelpriset för sin banbrytande forskning om gravitationsvågor. De tre amerikanerna möjliggjorde upptäckterna genom gravitations-observatoriet Ligo, som har hittat vågor efter fyra stora händelser.

Den 14 september 2015 observerade gravitations-observatoriet Ligo i USA för första gången en svag krusning av gravitationsvågor rakt igenom jordklotet. Vågorna kom efter en kollision mellan två svarta hål. Det tog 1,3 miljarder år för vågorna att färdas till Ligo-detektorn i USA.

Rainer Weiss, en av pristagarna, säger att han inte kunde tro att det faktiskt var gravitationsvågor som de hade observerat den där första gången.

– Många av oss kunde inte tro på det vi såg. Det tog lång tid att övertyga oss själva om att det vi sett faktiskt varit en gravitationsvåg. Nu har vi sett flera bevis och nu är det inte längre något tvivel att det faktiskt är gravitationsvågor vi sett, säger Rainer Weiss.

Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, kommenterar priset:

– Jag är jättelycklig. Det är så roligt. Jag kände hur pulsen gick upp. Det är en riktigt rolig dag, säger hon.

”Big science”

Karin Schönning , docent i kärnfysik vid Uppsala universitet, ser det som ett pris till det hon kallar för ”big science”, alltså forskningsprojekt där många forskare arbetar tillsammans.

– De här stora projekten kan inte göras i liten skala av ett land. Det är en gemensam ansträngning, säger Karin Schönning.

Ligo är inte längre ensamt om att detektera gravitationsvågor. Den europeiska motsvarigheten kallas Virgo och detekterade precis som Ligo den fjärde gravitationsvågen. Fler detektorer växer fram runt om i världen.

”Underbart forskningsfält”

Upptäcken av gravitationvågor innebär att ett nytt fönster mot universum har öppnat sig. När fler detektorer studerar de här vågorna kan forskarna se saker från universums begynnelse som inte är möjliga att studera med hjälp av vanligt ljus. Men arbetet med att förfina tekniken tar tid, enligt Nobelpristagaren Rainer Weiss. Om hundra år kan förutsättningarna se helt annorlunda ut.

– Just nu är tekniken inte fullt utvecklad och stark nog att observera gravitationsvågor från hela universum. I framtiden kommer tekniken kunna förbättras så vi kan titta djupare och djupare och observera vågor från de allra tidigaste händelserna i universum. Det är ett underbart forskningsfält som har öppnat sig, säger Rainer Weiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet