reporter i videosamtal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här bakgrunderna är optimala – eller gör dig trött. SVT:s reporter går igenom slutsatserna från studien. Foto: SVT

Den bakgrunden peppar dig mest under videosamtal – ”Ultimata valet”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tydliga skillnader i hur ditt bakgrundsval påverkar din egna upplevelse av ett videomöte. Rätt bakgrund kan göra användaren både mer produktiv och minska trötthet.

– Den som använder naturinspirerade bakgrunder rapporterar lägre nivåer av videosamtalsrelaterad utmattning jämfört med andra, säger Heng Zhang, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

De flesta plattformar för videomöten, som Teams, Zoom eller Skype, erbjuder olika möjligheter för användaren att välja bakgrundsbild till sig själv. Det kan till exempel röra sig om en stillbild av ett kontor, en rörlig bild med naturmotiv eller bara en blurrning av det faktiska rummet som användaren sitter i.

Spelar stor roll

Vilket alternativ du väljer spelar stor roll för din egen motivation i mötet, visar en studie från genomförd av Nanyang Technological University, Wee Kim Wee School of Communication and Information i Singapore.

Många spenderar flera timmar om dagen framför sina egna virtuella bakgrunder.

– Användare som har rörliga virtuella bakgrunder upplever högre nivåer av videsamtalsrelaterad trötthet, jämfört med de som använder bild- eller oskarpa virtuella bakgrunder, säger Heng Zhang, medförfattare till studien.

Så gjordes studien

Forskningen baseras på en enkätstudie där 600 personer i åldrarna 22–76 år deltog. Deltagarna fick frågor om deras användning av virtuella bakgrunder under videosamtal och vilka typer av bakgrunder de valde. De ombads även att bedöma sina nivåer av videosamtalsrelaterad trötthet, uppdelad i fem kategorier: generell, motivation, visuell, emotionell och social trötthet. Alla deltagare arbetade hemifrån tre dagar i veckan.

Källa: Utforska sambanden mellan typ och innehåll av virtuella bakgrunder under videokonferenser och videokonferens-trötthet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.