Foto: Fredrik Sandberg/Henrik Holmberg/TT

Högre lön och fler barn för den osjälviske

Uppdaterad
Publicerad

Ofta kopplar vi girighet till förmögenhet, inte minst i populärkulturen, men enligt ny forskning kan verkligheten se annorlunda ut.

Forskare i psykologi från Stockholms universitet och University of South Carolina har samarbetat för att ta reda på vilka fördelar som kommer av att vara osjälvisk.

Fler barn och mer pengar

Kimmo Eriksson, forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet och en av författarna till studien, säger att i evolutionär forskning är osjälviskhet något av en gåta och att det borde ha konkurrerats bort. Han bestämde sig för att undersöka detta genom att använda databaser av befintliga enkätundersökningar.

Resultaten visar ett tydligt samband mellan mängden barn och osjälviskhet. Ju mer osjälvisk man är, desto fler barn har man. Men för inkomst är det lite mer komplicerat. Där är det mest lönsamt att vara ganska osjälvisk, blir man för osjälvisk minskar lönen igen.

— Men i varje fall är det de själviska som har lägst inkomst, säger Kimmo Eriksson.

Vem är osjälvisk?

Den första utmaningen för forskarna var att definiera själviskhet och sedan mäta detta hos personerna i studien. Kimmo Eriksson och hans kollegor utgick ifrån två kriterier; attityd och beteende. Attityd är i detta fall hur osjälvisk man anser sig själv vara.

— Beteende är istället hur osjälviskt man beter sig, till exempel om man ger pengar till välgörenhet eller om man ger sin tid till frivilligt arbete. Om man kokar kaffe på fotbollsklubben och sånt, förklarar Kimmo Eriksson.

Men för att resultatet ska vara korrekt krävs det att folk svarar ärligt, något som är svårt att garantera. Kimmo Eriksson säger att även om vissa överskattar sig själva är det inte troligt att det är vad som driver resultaten.

— Det skulle betyda att folks tendens att överskatta sin osjälviskhet är vad som påverkar hur många barn de får och det verkar ännu mera konstigt, säger Kimmo Eriksson.

Inga svar

Forskarna har inga svar på varför resultaten ser ut som de gör utan har bara upptäckt ett samband. Men Kimmo Eriksson har ett par spekulationer.

—Är man en schyst typ som folk gillar blir man bättre uppskattad på jobbet och det leder kanske till högre inkomst. När det gäller barn kan det vara så att osjälviska personer är mer attraktiva på partnermarknaden eller att osjälviska människor helt enkelt vill ha fler barn, säger Kimmo Eriksson.

Kimmo Eriksson tycker att resultaten är betydande inom bland annat evolutionär forskning.

— Vad vi ser här är tvärtom vad evolutionär forskning säger, det är de osjälviska som får mest barn. Så småningom kanske vi får fler osjälviska människor, säger Kimmo Eriksson.

Studien publicerades i Journal of Personality and Social Psychology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.