Höginkomstländer, såsom Sverige, är bland de länder med högst andel fysisk inaktivitet. Och vi blir allt mer inaktiva – studien visar att andelen inaktiva som inte rör sig tillräckligt i höginkomstländer i västvärlden har ökat från 32 procent under år 2001 till 37 procent år 2016. I låginkomstländer har snittet legat stabilt på 16 procent. Att man motionerar mindre i välbärgade länder tror WHO kan bero på att man i högre utsträckning har stillasittande jobb och åker mer bil och ägnar sig åt lugnare vardagsaktiviteter.
Risk för sjukdomar
Forskare från Världshälsoorganisationen har tittat på självrapporterad data från 358 studier i 168 länder, som inkluderar 1.9 miljoner människor och studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Public Health. Resultaten visar att mer än en fjärdedel av världens befolkning, 1.4 miljarder människor rör på sig för lite, något som kan resultera i förhöjd risk av hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer.
Man rör sig minst i Kuwait, Amerikanska Samoa, Saudiarabien och Irak, där mer än hälften av alla vuxna rör på sig för lite. Det kan jämföras med 40 procent i USA, 36 procent i Storbritannien och 14 procent i Kina.
I Sverige ligger siffrorna ganska lika för män och kvinnor, 20–30 procent.
Överlag visar dock studien att kvinnor är mer stillasittande än män över hela världen, med undantag för två regioner i östra och sydöstra Asien.
Kvinnor har inte samma tillgång till motion
Forskarna resonerar i studien om att detta kan bero på traditionella normer som gör att flickor inte får delta i fysiska fritidsaktiviteter i samma utsträckning och att vuxna kvinnor tar större delen av ansvar för hem och barn istället och därför har mindre tid att motionera.
Professor Fiona Bull, medförfattare till studien säger till BBC att det är viktigt att ta tag i ojämlikheterna mellan kvinnor och män när det kommer till fysisk aktivitet, för att möta de mål som WHO satt upp där den fysiska inaktiviteten globalt ska sänkas med 10 procent.
– Det behövs åtgärder för att förbättra kvinnors möjligheter och tillgång till motion som är säkra, billiga och kulturellt acceptabla, säger Bull till BBC.