Vår vardag innehåller för lite vardagsmotion och vi rör oss mindre på grund av stillasittande jobb, menar Elin Ekblom Bak. Foto: TT

Expert: Samhället har förändrats så vi rör oss allt mindre

Uppdaterad
Publicerad

Att det enbart skulle vara 30 procent av Sveriges befolkning som rör sig för lite, tror Elin Ekblom Bak, doktor i medicinsk vetenskap är en för låg siffra.

– Vi vet att när folk själva får rapportera in hur mycket de rör sig så tenderar de att överskatta hur mycket de rör sig, jämfört med när vi mäter hur mycket människor verkligen rör sig.

En stor WHO-studie visar att en fjärdedel av världens befolkning rör sig för lite. Resultaten pekar på att den fysiska inaktiviteten bland svenska män och kvinnor ligger mellan 20-30 procent, något som Elin Ekblom Bak, medicine doktor och högskolelektor i idrottsvetenskap med inriktning på folkhälsa och fysisk aktivitet, är skeptisk till.

– Jag tror att det är för bra siffror. Tidiga resultat från den stora SCAPIS-studien visar på att det snarare är tvärtom, att det enbart är cirka 30 procent som rör sig tillräckligt och 70 procent som rör sig tillräckligt bland medelålders män och kvinnor som vi har satt en mätare på, om man använder samma definition som i rapporten från WHO, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Ekblom Bak är det främst den dagliga vardagsaktiviteten som har minskat i samhället, till följd av stillasittande jobb och en fritid där vi sitter allt mer framför datorn eller tv:n.

Elin Ekblom Bak, medicine doktor och högskolelektor i idrottsvetenskap med inriktning på folkhälsa och fysisk aktivitet. Foto: Linus Hallgren/GIH

– Den stora boven är att vårt samhälle har förändrats så vi rör oss mindre. Fysiska arbeten har minskat dramatiskt och vi har bytt bort vår dagliga rörelse. Därför blir all rörelse, såväl den vardagliga som motion superviktig.

Mer cykelvägar och grönområden

Hon pekar på att för att vända den här trenden måste både informationskampanjer till, men också att vår fysiska närmiljö anpassas så att människor får goda förutsättningar att röra på sig, som att man bygger cykelvägar och utvecklar grönområden.

– Studier har visat att de som bor nära grönområden är smalare om midjan och de som har en snabbmatskedja nära sig är rundare om magen.

Men främst är det individanpassade lösningar som är de mest hållbara, menar hon.

– Vi ser att individen måste tilltalas av att röra på sig, det är nyckeln. Vi måste avdramatisera motion, att det inte behöver betyda att man måste ha gymkort, köpa snygga träningskläder eller springa maraton utan att det kan innebära att gå ut med hunden eller leka med barnbarnen likaväl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.