Foto: Pixabay/Lunds Universitet

Etiker: ”Jag var inte ett dugg överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Den nobelpristippade gentekniken CRISPR/Cas9 har enligt uppgifter använts i Kina för att skapa de första genmodifierade bebisarna. Vi har pratat med Nils-Erik Sahlin professor i medicinsk etik på Lunds Universitet om reaktionerna och konsekvenserna det här kan ha för framtiden.

Vad var din reaktion när du såg nyheten?

Jag var inte ett dugg överraskad att det hände, eller att det hände i Kina. Jag tänkte bara ”jaha, nu har det hänt”. Liknande saker har ju hänt i Kina tidigare.

Varför reagerade forskare så starkt på den här nyheten?

Det här är en metod som inte är fullt utvecklad. På lång sikt har man ingen aning om vad som kan hända för kommande generationer.

Dessutom har man inte använt den för att bota någon förskräcklig obotlig sjukdom, utan för en typ av förbättring av barnet.

Vad tycker du om den etiska frågan i den här nyheten?

En sak jag tycker att man missar i den etiska debatten är att de här två flickorna som har fötts har ju dömts till att ses som forskningsobjekt under resten av sina liv. De kommer alltid att vara ”crispr-barnen”. Jag tycker det är en spännande dimension och en moralisk fråga man behöver väga in.

Vad blir konsekvenserna av det här om det visar sig vara sant?

Jag tror helt klart att det här kommer leda till att den här tekniken kommer användas mer. På sikt måste vi sätta oss ner och bestämma tillsammans när och om den här tekniken ska användas. Gör man redan det här i Kina, ja då har dem ju öppnat upp möjligheten för resten, såvida de inte sätter ner foten nu.

Jag tror det här är en av de viktigaste frågorna i vår tid och vi måste diskutera den. Den här tekniken är förmodligen det som mest kommer påverka oss de kommande tusen åren.

Hur tycker du man ska använda genteknik?

Man ska göra som med all medicinsk teknik, man ska pröva den ordentligt. Man behöver gå fram väldigt försiktigt för att inte riskera människors hälsa och liv. Det här är fortfarande en totalt oprövad teknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.