Den kinesiska forskaren He Jiankuis forskning har fått massiv kritik. Foto: Haruko Obokata/TT

Kinesisk forskare hävdar att han genmodifierat tvillingfoster – möts av massiv kritik

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska myndigheter undersöker ett fall där en kinesisk forskare hävdar att han har genmodifierat två tvillingfoster, i syfte att få dem att bli immuna mot hiv. Den påstådda forskningen har mötts av massiv kritik.

I en serie Youtube-videos presenterar den kinesiska forskaren He Jiankuis sin påstådda forskning. I videon försvarar han den och säger att han förstår att ämnet är kontroversiellt.

”Jag tror på att det finns familjer som behöver den här forskningen, jag är villig att ta på mig kritiken för deras skull”, säger han i videon, enligt New York Times.

”Allvarlig etisk kränkning”

Universitetet som den kinesiska forskaren He Jiankui är knutet till, menar att de är helt ovetandes om He Jiankuis forskningsprojekt. Enligt dem har He Jiankui inte varit i tjänst sedan februari 2018.

Universitet omnämner den påstådda forskningen som en ”allvarlig kränkning av akademisk etik och standard”, skriver The New York Times. De skriver också att forskare världen över har fördömt forskningen som farlig. 

”Om det är sant, så kan det här experimentet bara beskrivas som monstruöst”, säger Julian Savulescu, expert på medicinsk etik vid universitet i Oxford.

Inga bevis på att forskningen existerar

He Jiankui själv hävdar att han har använt tekniken CRISPR-Cas9 för att genmodifiera tvillingflickorna, som han i youtubeklippen omnämner som ”Lulu” och ”Nana”, för att få dem att uppnå livslång resistens mot hiv, det virus som deras far bär på.

Men än så länge har han inte presenterat några bevis på att forskningen faktiskt existerar.

Djupt oroade

Barnen ska ha fötts tidigare denna månad och ska ha varit en del av ett forskningsprojekt som enligt He Jiankui pågått sedan 2017. Totalt ska 8 par ha ingått i studien, och samtliga pappor ska ha varit hiv-positiva. Fem av dem ska ha gått vidare med att placera in embryon, inklusive föräldrarna till de två tvillingarna.

Hälsomyndigheter i Kina menar att de är djupt oroade över forskningen och att de arbetar på att utreda situationen.

Håller sig undan

Samtidigt tycks forskaren själv ha dragit sig tillbaka, och har inte besvarat några intervjuförfrågningar, uppger flera stora medier. På onsdag är han dock inbokad för att prata på en konferens om just genmodifiering på Hong Kongs universitet, enligt Reuters. Arrangörerna uppger att de inte haft kännedom det uppmärksammade projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.