54 procent av vuxna i Sverige är överviktiga, visar ny studie. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fetma ökar snabbt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning av knappt en halv miljon svenskars BMI visar att sedan 1995 har fetma ökat med 86 procent och svår fetma med 158 procent. Siffrorna bygger på mätt vikt och längd, inte självskattningar och är högre än Folkhälsomyndighetens statistik.

Forskare har analyserat 447 925 svenskars längd och vikt uppmätta av företagshälsovården mellan åren 1995 – 2017. Det visade sig då att 53,9 procent är överviktiga (BMI över 25), 16,6 procent har fetma (BMI över 30) och 4,2 procent svår fetma (BMI över 35). Det är högre än Folkhälsomyndighetens FHMs statistik som bygger på vilken vikt och längd som folk själva fyller i, vilket riskerar att leda till viss skönmålning. FHM sa år 2018 att 51 procent av vuxna svenskar har övervikt eller fetma.

BMI bra mått på folkfetma

Kroppsmasseindex, BMI, räknas ut genom att ta en persons vikt delat med personens längd i meter gånger sig själv (tex 72 kg / 1,77x1,77 m = BMI 22,98 dvs normalvikt). BMI är ett mått som kan ge en bild av övervikten hos en befolkning, men kan vara missvisande på individnivå. Muskler väger mer än fett till exempel.

Antagligen ännu fler överviktiga i Sverige

Databasen som forskarna analyserat heter HPA och innehåller mätvärden från anställdas hälsoprofil i åldrar mellan 18-74 år på ett stort antal svenska företag med företagshälsovård. Forskarna har kompenserat för att studien innehåller fler män än kvinnor eftersom män har högre sannolikhet för fetma, men inte för att de anställda hade högre utbildningsnivå än befolkningen i snitt. Låg utbildningsnivå ökar risk för fetma så enligt forskarna är sannolikt övervikten något högre i hela den vuxna befolkningen än studien visar.

Fetma leder ofta till kronisk sjukdom

Fetma är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, typ två diabetes och flera former av cancer. Övervikt är därmed ett av de största folkhälsoproblemen både i Sverige och globalt och kostar både individer lidande och samhället stora summor i vårdkostnader. Folkhälsomyndigheten beräknade 2017 att enbart fetman i Sverige kostade uppskattningsvis cirka 70 miljarder kronor per år.

Andra länder har infört åtgärder

Sverige har till skillnad från våra grannländer inte infört vetenskapligt belagda åtgärder för att minska fetman på befolkningsnivå, som läskskatt eller skräpmatsmärkning påpekar forskarna.

– Det är hög tid för politikerna att införa förebyggande åtgärder, speciellt för barn i utsatta bostadsområden, anser Erik Hemmingsson som är överviktsforskare på Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm. När man väl blivit överviktig är det svårt att bli av med dessa kilon.

Studien är publicerad i Scandinavian Journal of Public Health.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.