För första gången har en vetenskaplig studie kunnat visa att socker göder cancerceller i tarmen hos möss. Nu görs studier på människor. Foto: TT

Första belägget för att socker får tarmtumörer att växa

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en vetenskaplig studie kunnat visa att läsk och andra söta drycker göder cancerceller, närmare bestämt i tarmen hos möss. Nästa steg är nu att undersöka om det också gäller för människor.

Att dricka mycket läsk kan leda till övervikt och fetma som man vet är en riskfaktor för att drabbas av tjock- och ändtarmscancer. Nu har en grupp forskare undersökt om konsumtion av socker också direkt påverkar tillväxten av tumörer i tarmen.

Oväntat

En grupp möss blev matade med socker i form av fruktos-glukossirap, som är en vanlig ingrediens i läsk. Deras tarmtumörer växte snabbare och blev större än hos möss som fick normalkost.

– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger Roland Nilsson som är cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet. 

En flaska läsk om dagen

Mössen fick tre procent av sin dagliga energi från fruktos-glukossirap. För en människa motsvarar det ungefär 20 g fruktos-glukossirap, vilket är innehållet i en burk läsk, menar forskarna i studien. Men Roland Nilsson anser att man måste ta hänsyn till att möss äter väldigt mycket mer i förhållande till sin kroppsvikt än vad människor gör.

– För en person som väger 70 kg skulle det snarare motsvara sockerinnehållet i drygt 1,5 liter läsk, och en del dricker ju så mycket varje dag, säger han.

Fett som gör att tumören kan växa

Forskarna kunde visa att det finns ett enzym i tarmen som omvandlar sockerarten fruktos till en form som gör det lättare för tarmcancer-celler att tillgodogöra sig energin. Det i sin tur hjälper cancercellerna att tillverka det fett som behövs för att få tumören att växa.

Vanligt socker

Preliminära studier visar dessutom att möss matade med vanligt vitt socker ger samma resultat.

– Visserligen bygger vår forskning på möss men resultatet stärker bevisen för att socker faktiskt göder cancer, säger Lewis Cantley vid Weill Cornell Medicin i New York som är en av forskarna bakom studien.

Nu ska han undersöka om socker också bidrar till tumörtillväxt hos människor. I en ny studie ska en grupp patienter med tjock- och ändtarmscancer få äta en sockerfri och kolhydratfattig diet, utöver den vanliga behandlingen.

Varnar unga

Men redan nu vill Lewis Cantley uppmärksamma unga personer om riskerna med att dricka söta drycker om man brukar få polyper i tarmen. Polyper kan vara ett förstadium till elakartad cancer.

– De som har anlag för att få polyper i tarmen redan i unga år riskerar att polyperna växer snabbare och utvecklar tarmcancer mycket tidigare i livet än vad de annars skulle, säger han. 

Studien publicerades i tidskriften Science.

Så gjorde forskarna

Studier har visat att de som dricker mycket läsk och andra söta drycker och är överviktiga har en ökad risk för cancer i tjock- och ändtarmen. Forskarna ville nu undersöka om socker i sig bidrar till att tumörerna växer fortare och blir större.

Specialdesignade möss

Mössen i försöket var därför normalviktiga. De var också specialdesignade för att utveckla tjock- och ändtarmscancer. Alla möss blev alltså sjuka, forskarna ville enbart undersöka huruvida socker påverkar tumörtillväxten.

Fruktos-glukossirap

De matade mössen med socker i form av fruktos-glukossirap, som är en form av processat socker som görs av majs, vete och annan stärkelse. Den består av, som namnet antyder, ungefär lika delar fruktos och glukos. I Sverige kallas den också isoglukos, och ibland majssirap. Internationellt går den under beteckningen HFCS, high-fructose corn syrup.

Tumörerna blev större

Resultatet visade att de möss som fick i sig en dos fruktos-glukossirap fick tumörer som växte snabbare och blev större. De såg dock inte att det bildades fler tumörer.

Preliminära studier visar att man får samma resultat med vanligt socker från sockerbetor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.