Torsken i Ålands hav är inte som övrig Östersjötorsk. Den verkar må rätt bra trots låga salthalter orsakade av klimatförändringar och parasiter från sälar.
– Torsken i Ålands hav är väldigt spännande för den är väldigt välmående jämfört med södra Östersjön. Den är stor och har bra kondition, säger Ulf Bergström, projektledaren för forskningsprojektet vid Statens Lantbruksuniversitet i Öregrund.
Låga salthalter
Den stora frågan som de vill ha svar på är om torskarna som lever i Ålands hav kan befrukta varandra i de låga salthalterna. Vanligtvis kan de inte göra detta i för sött vatten. Men om Ålandstorsken faktiskt har skapat ett eget bestånd i detta vatten så kan det tyda på att de utvecklats till en ny livskraftigare sort.
– Ett bestånd anpassad för en låg salthalt vore unikt för världen. Då behöver vi vara försiktiga med det. Vi kommer att få sötare vatten och finns det då fisk som är anpassad till lägre salthalter så är det extra viktigt att bevara dem, säger Ulf Bergström.
Visst hopp
Detta skulle kunna innebära ett visst hopp för torsken i Östersjön. Åtminstone lokalt. Men har torsken anpassat sig till miljön på ett ställe kanske den har gjort det på andra ställen också.
Ulf Bergström är dock försiktig med att dra några slutsatser eftersom de inte är färdiga med studien. Efter nya befruktningsförsök i juni när torskarna leker kommer vi veta mer.
– Utgångspunkten nu är att det inte är ett eget bestånd. I preliminära studier kan vi inte se att det ger några resultat. Men det är ett litet antal individer. Vi behöver titta på ett större material för att veta säkert, säger han.
Se mer om torsken i Östersjön i dokumentären “Torsken – havets hopp” på SVT Play.