Foto: TT

Torsken i Östersjön blir allt mindre

Uppdaterad
Publicerad

Torsken i Östersjön blir allt mer småvuxen. Nu hotar bristen på stor rovfisk att förändra hela ekosystemet, varnar forskarna bakom rapporten.

Tanken var god – genom att enbart fånga stora torskar och låta de mindre slippa undan skulle man återskapa ett hållbart fiske i Östersjön.

Men effekten har blivit den motsatta – torsken som lever i Östersjön blir allt mindre: På 1990-talet var medellängden 40 cm. I dag är den 30 cm, visar studien från Östersjöcentrum vid Stockholms universitet.

– Man har fiskat bort de stora individerna som är väldigt sällsynta i dag, säger Henrik Svedäng, en av forskarna bakom studien, till radio Gotland.

Bestånd av tusenbröder

Selektivt fiske har varit en viktig del av fiskepolitiken. Genom bestämmelsen att maskorna i näten måste ha en viss storlek ger man mindre fiskar möjlighet att ta sig ur trålen, växa till sig och fortplanta sig.

Men när ett bestånd utgörs av fisk i samma storlek ökar konkurrensen om födan. Resultatet blir ”tusenbröder” – ett stort antal små och magra fiskar där ingen lyckas ”dra ifrån” och växa sig stor.

Börjar anpassa sig

– Dessutom är det illa för fiskerinäringen när man har många små individer som inte blir stora. Det produceras mindre torsk, helt enkelt.

Genom att jämföra med Öresund, där det finns torsk av alla storlekar, har forskarna sett att torsken i Östersjön börjat anpassa sig till att vara en liten fisk. Till exempel är den numera betydligt mindre när den börjar fortplanta sig, något som kan leda till genetiska förändringar.

Minskat fiske

Istället för fortsatt selektivt fiske vill forskarna se minskat fiske, något som går på tvärs mot EU-beslutet att i stort sett behålla fångstkvoterna.

Torskens mer tillbakadragna roll i havet kan få stora konsekvenser, varnar Henrik Svedäng.

– Nu är det viktigaste rovdjuret i havet mer eller mindre borta, och det riskerar att förändra ekosystemet. Rovfiskarna behövs, för miljöns skull. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.