Samtidigt införs en begränsning av fritidsfisket av torsk i hela Östersjön. Från årsskiftet får fritidsfiskare endast ta upp fem torskar per person och dygn.
Siffran går dessutom ner till tre fiskar per dygn under åtta veckor i februari och mars.
– Det är ju en kraftig begränsning för torskfisket, konstaterar Bucht i Luxemburg.
Kompromiss
– Det har ju varit en kompromiss det här och Sverige har givetvis velat ha ännu mer begränsningar, men jag tycker att det ändå är en väldigt bra kompromiss.
Men kritiken mot EU-ministrarnas beslut är hård från miljöorganisationerna som anser att EU-länderna tillåter alldeles för kraftigt fiske, särskilt i västra Östersjön. Såväl WWF och Oceana som Greenpeace anser nu att man riskerar att torskbeståndet kollapsar.
– Beslutet är nätt och jämt lagligt men saknar ambitioner att få tillbaka det västra beståndet till friska nivåer. Genom att tilllåta fortsattöverfiske riskerar ministrarna inte bara ekologisk kollaps utan struntar även i möjligheten att få torskfisket att växa i Östersjön, säger Lasse Gustavsson, chef för Oceana.
”Strider mot ny EU-lag”
– Effekten är att torsken i Östersjön kommer att ha mycket, mycket svårare att återhämta sig och det kommer att ta mycket längre tid innan vi kan se att vi har ett bra bestånd att fiska på. I värsta fall har vi fiskat torsken över sin gräns, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden WWF.
– Beslutet strider mot en ny EU-lag som säger att man måste vidta nödåtgärder när torsken i Östersjön är på väg att kollapsa, vilket forskarna nu varnar för. Nu bryter EU:s regeringar mot de lagar man har enats om för att skydda miljön och fiskenäringen, säger Magnus Eckeskog, havsansvarig på Greenpeace.
Sex gånger större
EU-kommissionen föreslog att fisket skulle minska med 88 procent i beståndet väster om Bornholm. Nu beslutade ministrarna att minska kvoten med 56 procent.
I praktiken innebär det dock ett sex gånger så stort fiske än om man följt kommissionen förslag, som baserades på råd från havsforskningsråden ICES, 5597 ton mot 917 ton.
Sverige stödde kommissionens förslag på minskade kvoter, men fick vika sig mot Danmark och Tyskland som står för två tredjedelar av torskfisket i Östersjön, och som bara ville minska kvoten med 20 procent för att skydda fiskeflottorna. Men landsbygsministern försvararändå gårdagskvällens beslut i ministerrådet.
Är det inte en eftergift för näringen?
– Sverige hade en position tillsammans med kommissionen att ha en högre begränsning, men i EU ingår det 28 länder och det här är en kompromiss. Jag tycker ändå att det är en bra kompromiss som verkligen begränsar uttaget på ett bestånd som är mycket illa däran, säger Sven-Erik Bucht (S).
Vad gäller fritidsfisket säger Bucht att ministrarna gjort vad som måste göras.
– Vi är tvungna att reglera fritidsfisket för att skydda det här beståndet som är så illa ansatt. Det är samma för alla, oavsett nation. Det är gemensamma regler vi har i EU och då kan vi inte ha olika regler beroende för vilket land det är, säger Bucht efter nästan 14 timmars förhandlande i Luxemburg.
Nationella kontroller
Hur det begränsade fritidsfisket ska kontrolleras återstår samtidigt att se.
– Det kommer man att ha en kontroll på nationell nivå. Exakt kan jag inte gå in på – jag kan inte de bitarna, säger landsbygdsministern.