De kliniska studierna är få och enligt Cecilia Fridén, professor i fysioterapi, är mer forskning nödvändig för att kunna säkerställa kopplingen.
– Det har kommit ett par studier som tittar på periodisering av träning efter menstruationscykeln, och de har visat att det ska vara mer effektivt att styrketräna under de första två veckorna av menscykeln, säger Cecilia Fridén, och fortsätter:
– Men de studierna är ganska små och har en del metodproblem. Innan vi kan säga att det gäller för alla på gruppnivå så behöver vi göra mer studier kring det här.
Träna efter motivation
Rekommendationerna grundar sig på att kroppen innehåller olika höga halter av östrogen och progesteron under olika delar av cykeln. Exempelvis rekommenderas kvinnor att styrketräna under perioden då man har mer av det uppbyggande hormonet östrogen i kroppen, vilket påstås göra det lättare att bygga muskler.
Samtidigt menar Cecilia Fridén att det utifrån dagens forskningsläge inte går att hävda med säkerhet. Däremot stärker forskningen att motivationen påverkas av de olika faserna i menscykeln, vilket i sin tur kan påverka orken till att lyfta tyngre eller att springa den där extra kilometern.
Ny forskning på väg
Just nu pågår en studie där Cecilia Fridén tillsammans med professor Angelica Lindén Hirschberg undersöker huruvida det går att styrka teorin om att man bör träna extra hårt under olika delar av sin menscykel för att nå bättre resultat.
– Vi hoppas att det här ska bli en studie som kan visa: ligger det något i det här med periodiserad träning, eller inte?, säger Cecilia Fridén.