Vissa däggdjur har samma förmåga, men inte alla. Många skiljer i stället på olika individer genom deras lukt och form.
Men vissa insekter däremot verkar ha ansiktsminne. Nu kan forskare vid Michigans universitet visa att getingar av släktet Poliste fuscatus, har förmågan att skilja ett getingansikte från ett annat. Detta är alltså en extra egenskap utöver att skilja ut olika former och mönster. Det visar de i en studie som publiceras i tidskriften Science.
Helt annorlunda hjärnor
Det här är särskilt förvånande eftersom getingars hjärna och ögon skiljer sig dramatiskt från däggdjurens.
Nyckeln till varför vissa djur utvecklar den här egenskapen tycks vara det sociala samspelet. Att känna igen olika ansikten är en fördel när det gäller samarbetet inom olika grupper, både hos människor, andra däggdjur och även vissa getingar uppenbarligen.
För att testa om de här getingarna kunde känna igen olika ansikten lärde forskarna getingar att se skillnad på två olika bilder, ett getingansikte och en helt annan bild. Bilderna stoppades in i en labyrint där hela området, utom en liten så kallad ”säkerhetsdel”, elektrifierades. I ”säkerhetsdelen”, som flyttades runt mellan olika träningsomgångar, visades bilder på antingen en getings ansikte eller en helt annan bild.
Flera drottningar
Det visade sig då att getingarna lärde sig känna igen de getingansikten som visades i ”säkerhetsdelen” fortare än andra bilder som visades på samma ställe.
Men det här gällde bara getingar av släktet Poliste fuscatus, som lever i kolonier med flera drottningar När forskarna upprepade träningen med en annan typ av getingar, från samhällen med bara en drottning, klarade getingarna inte alls av att lära sig olika ansikten på samma sätt.
Det verkar alltså vara en fördel för getingar som behöver hålla rätt på olika drottningar, genom att bemästra konsten att identifiera olika ansikten. Ungefär på samma sätt som det för oss människor förenklar livet en hel del, om vi kan hålla rätt på vilken chef som är vilken.
Bodil Appelquist
SVT Vetenskap