ROBOCAT – utvecklad av forskare vid Mälardalens högskola.

Glöm Robocop, nu kommer Robocat

Uppdaterad
Publicerad

En sällskapskatt som inte mår dåligt av att någon glömmer mata den. Robotkatten ska göra livet bättre för svårt dementa.

Det är forskare vid Mälardalens högskola som utvecklat den nya robotkatten. Men till skillnad från den robotiserade filmsnuten Robocop så är Robocat ganska dålig på att skjuta och döda – men desto bättre på att gosa.

Och det är just meningen – att fungera som terapeutiskt sällskap till äldre som av olika skäl inte kan ha ett vanligt levande sällskapsdjur. Ett första pilotförsök har redan gjorts med ett antal åldringar i Eskilstuna.

Japansk robotsäl var inspirationen

– Vi var inspirerade av den japanska robotsälen, som testas som sällskap till dementa åldringar i Japan, säger Christine Gustafsson.

Men eftersom inte så många svenska gamlingar har haft relationer med katter tyckte forskarna vid Mälardalens högskola att en robotkatt skulle passa bättre. Att återuppväcka minnen från katter kan vara en funktion med robotkatten, men den fungerar också som sällskapsdjur.

– Att väcka minnen till liv är en bidragande orsak. Men de handlar också om att sällskapsdjur hjälper de allmänna välbefinnandet. Om man har en katt i knät som man klappar och den börjar spinna så är de ten behaglig känsla, faktiskt också om det är en robotkatt, säger Christine Gustafssoon.

Spinner som en katt-katt

För robotkatten är konstruerad så att den spinner efter några mjuka smekningar över ryggen, precis som en verklig katt.

Katten har utvecklats som ett samarbete mellan forskare inom teknik och vård på högskolan. Den ser ut och är mekaniskt konstruerad som en katt.

– Det vi har gjort är en pilotstudie för att hitta metoder att undersöka hur en sådan här robotkatt  kan användas i behandlingen av äldre, säger Christine Gustafsson.

Mindre ”oönskat utåtagerande”

Än så länge har man alltså inte gjort någon riktig studie, utan bara testat katten på ett fåtal dementa åldringar. Men enligt Christine Gustafsson kan man se tydliga tecken på att välbefinnandet ökat. Dessutom har de dementa personernas ”oönskat utåtagerande beteende” minskat, menar hon. Något som också kan tolkas som att de faktiskt mår bättre.

– Utifrån berättelser vi fått av anhöriga och vårdpersonal så kan man se tendenser att det här med robotkatter faktiskt fungerar.

Men en av de dementa i pilotstudien gillade inte alls sällskapet av en elektronisk pälsboll i hemmet.

– Jag tror inte att en robotkatt är något för alla, men för vissa tycks det kunna fungera. De börjar leka lite med katten, ge den ett namn, se den som ett nytt trevligt inslag i hemmet.

Varför inte satsa på den äkta varan i stället?

– Haha, ja den äkta varan är naturligtvis det bästa, men ibland så är det inte möjligt, det kan vara ett problem både för djuret och personen som ska sköta om djuret, om det är en person som kanske är ovarsam på grund av sitt hälsotillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.