Här är masken som möjliggör knäpptyst kommunikation

Publicerad

Viskningarnas tid kan vara över inom en snar framtid. De kan komma att ersättas av en mask som liknar en ödla – och som gör att du kan beställa pizza utan att säga ett enda ord.

Tänk dig en framtid där du kan kommunicera med din vän som är på andra sidan rummet utan att behöva skrika eller ta upp en telefon.

Forskare vid MIT har nu utvecklat en ödleliknande ansiktsmask som kan läsa av svaga muskelsignaler i kinden, struphuvudet och munnen – och förmedla saker tillbaka till dig.

Tyst kommunikation

– Forskarna visar hur man kan använda svaga muskelsignalerna för att signalera språk, förklarar Max Gordon, ortopedspecialist vid Karolinska institutet, som tycker att studien är välgjord.

Masken, som ser lite ut som en vit geckoödla, sätts fast på sidan av ansiktet. Den sträcker sig från örat, ner till käken och hakan. Elektroder inuti masken känner av när dina muskler rör sig och skickar signaler till ett AI-system som får tolka dessa. Sen får du ditt svar via en hörlur.

Masken fick namnet AlterEgo. Detta för att forskarna ville skapa en apparat som kunde kombinera människa och maskin på ett sätt som gjorde att det kände som en förlängning av oss själva.

Kan göra en hel del

Och den kan göra en hel del med ganska stor träffsäkerhet, till exempel räkna ihop summan av dina matvaror och lägga in möten i scheman. Men Max Gordon tror att det är lång tid kvar innan vi kan använda tekniken i vardagen.

– Den stora utmaningen ligger i att övervinna effektiviteten i vanlig, muntlig kommunikation, säger han.

Intressant framtidsteknik

Dock tror han att det finns många som skulle vara intresserade av sådan här teknik. Speciellt inom områden där tiga är guld – som inom försvarsmakten eller rättssäkerhet.

– För att det ska bli aktuellt måste tekniken nog krympa på samma sätt som mobilerna. Det skulle kunna användas vid operationer för att minska risken för bakterier om statistiken var bättre, säger han.

Referens: 23rd International Conference on Intelligent User.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.