Falcon Heavy är den kraftigaste raketen som används i dag, och det är det privatägda företaget SpaceX som står bakom. Det första kommersiella bolaget att skicka upp raketer i omloppsbana och till rymdstationen ISS.
Begagnade raketer
SpaceX var även först med att skicka ut en rymdraket i omloppsbana som sedan landade igen på jorden, med sin Falcon 9. Då lyckades man med en startraket. Denna gång gjorde man det med tre.
– Falcon Heavy är dubbelt så kraftig som den näst kraftigaste raketen som finns i dag, och det är därför det har blivit en sådan uppståndelse kring den här uppskjutningen. Det och att startraketerna är återanvändbara, säger Sven Grahn, forskare i partikel- och astropartikelfysik på KTH.
– Man kan säga att de har buntat ihop tre raketer som ska jobba tillsammans, och den stora utmaningen är såklart att få detta att fungera.
Tanken är sedan att startraketerna efter att ha landat på jorden ska återanvändas för framtida uppskjutningar. En ganska svår uppgift, enligt Sven Grahn. Elon Musk, IT-entreprenören bakom SpaceX, ska denna gång också ha uttryckt sig försiktigare än vad han brukar göra inför företagets uppskjutningar.
Elbil i rymden
Många var spända på om de skulle gå vägen. Sent på tisdagskvällen svensk tid lyfte Falcon Heavy med hjälp av de tre startraketerna – och återvände kort därpå till jorden precis som planerat.
Att raketuppskjutningen lyckades kan komma att göra fler intresserade av att nyttja återanvändbara raketer.
Elon Musk äger också elbilstillverkaren Tesla och lasten ombord var en av företagets bilmodeller, en röd Tesla Roadster. Detta i stället för en stor tyngd som vanligtvis används för att simulera en last ombord på raketen.
Bilen, körd av dockan ”Starman” i rymddräkt och med Dawid Bowies album Space Oddity i bilstereon, skickades i samband med uppskjutningen upp i en omloppsbana runt solen. En färd ut i rymden som intresserade personer kunde ta del av via en livestream på SpaceX Youtube-kanal.
Resa runt månen
För Elon Musk och SpaceX är uppskjutningen av jätteraketen Falcon Heavy ett steg i riktningen mot framtida expeditioner till Mars. Men innan det står det rymdturism på schemat. Enligt tidskriften New Scientist planerar bolaget att skicka två privatpersoner på en resa runt månen mot slutet av 2018, men då med en ny raketmodell.
Historiens kraftigaste rymdraketer
Hur tung last de kunde skjuta upp till låg omloppsbana.
Ariane 5 ES, Europa: 21 ton.
Proton M, Ryssland: 23 ton.
Space Shuttle (pensionerad), USA: 24 ton.
Delta 4 Heavy, USA: 29 ton.
Falcon Heavy, SpaceX, USA: 64 ton.
Saturn V, USA: 118 ton.
Källor: NASA, SpaceX, BBC