Infrarött ljus kan varna för aska

Uppdaterad
Publicerad

En apparat som kan monteras på flygplanen för att spåra aska på 10 mils håll utvecklas nu av forskare i Norge. Genom att sända ut infraröda signaler kan apparaten varna för aska på långt håll för att piloten ska kunna välja en annan väg genom luftrummet.

Den nya tekniska lösningen bygger på samma grund som idag används för att spåra åskstormar genom radar. I fallet med aska är det två digitala kameror med infrarött ljus som sätts på planets stjärtfena. Kameran detekterar ljusvågor på olika våglängder. Askpartiklar sänder signaler på våglängder som skiljer sig från vanliga moln och därigenom kan en sådan här apparat skilja ut askmoln från vanliga moln.

Undvika askmoln

– Med den här tekniken skulle plan kunna flyga i mycket större utsträckning än idag trots askmoln, säger Fred Prata, forskare vid det norska institutet för luftstudier. Jag menar att varningarna från myndigheterna för aska i luften ofta är mycket överdrivna och luftrum stängs antagligen av i onödan.

Redan för 20 år sedan började Fred Prata arbeta med den här idén som nu kommit så långt att man börjat genomföra tester. Nu i sommar hoppas forskarna kunna montera några testutrustningar på Airbus flygplan för att pröva systemet på riktigt, och flygbolaget Easyjet har redan sagt att det vill köpa tekniken när den är färdigutvecklad.

Avläsa koncentration och höjd

Med den nya tekniken skulle flygplan alltså kunna känna av askmoln långt innan de kommer in i askan. Det kommer inte heller då att bli möjligt att säga exakt hur långt borta askmolnet är, men däremot på vilken höjd det ligger och de två infraröda kamerorna kan enligt Fred Prata också till viss del ge information om hur höga koncentrationer av aska det finns om ett askmoln upptäcks.

Bodil Appelquist

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.