Läkemedel av typen GLP-1-analoger som till exempel Ozempic används i första hand för att att behandla diabetes. Läkemedlet sänker blodsockernivåerna och en ut av biverkningarna är viktnedgång. Något som har lett till att det blivit en allt vanligare behandling mot fetma.
Medicinen har trendat bland kändisar på sociala medier och kontroverserna kring läkemedlet har varit många.
Både amerikanska och europeiska läkemedelsmyndigheter har varnat för att det kan finnas risker med preparaten och en av farhågorna är att det kan öka risken för självmord.
Ingen koppling till ökad risk för självmord
En ny studie från Karolinska Institutet (KI) kan nu slå fast att det inte finns någon koppling mellan ökad risk för självmord och preparaten.
– Vi fann ingen tydlig koppling mellan användandet av läkemedlen och en ökad risk för suicid, självskada eller depression och ångestrelaterade tillstånd. Detta är betryggande, säger Björn Pasternak, senior forskare vid institutionen för medicin på KI och en av studiens huvudförfattare.
Studien omfattar omkring 300 000 vuxna
I studien har man tittat på dataunderlag som omfattar omkring 300 000 vuxna i åldern 18-84 år i Sverige och Danmark som har påbörjat olika typer av behandlingar med diabetesmediciner (GLP-1 -analoger och SGLT-2-hämmare) mellan åren 2013-2021.
En mindre utredning har tidigare gjorts ut av Europeiska läkemedelsmyndigheten, även den visade att det inte finns någon koppling mellan preparaten och ökad risk för självmord.
Finns behov av fler större studier
Men trots resultaten menar Peter Ueda, biträdande rektor vid institutionen för medicin på KI och en av studiens huvudförfattare att det finns behov av större studier i takt med att man får tillgång till mer information.
– Det är viktigt at specifikt undersöka personer som tidigare haft problem med suicidtankar och självskadebeteende eftersom de redan befinner sig i riskzonen och läkemedlets biverkningsprofil skulle kunna vara annorlunda i den gruppen, säger Peter Ueda.