En isbjörn går på gräs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är isbjörnarnas egna videor. ”Du blir inte fet av att äta blåbär om du är isbjörn”, säger isbjörnsforskaren Jon Aars. Foto: David McGeachy

Isbjörnarna visar varför de svälter – med selfievideor

Uppdaterad
Publicerad

Isbjörnar trivs bäst på isflak och har svårt att hitta mat på land. Men varför är det så? Nu visar isbjörnarna det själva genom att filma sin vardag.

20 isbjörnar fick ett kamerahalsband med GPS så att forskarna kunde följa dem. Syftet var att ta reda på vad isbjörnarna har för överlevnadsstrategier när de isfria somrarna blir längre i takt med att klimatet blir varmare.

Härmar grizzlybjörnar

I videofilmerna visar isbjörnarna själva hur de försöker härma sina grizzly-släktingar. De äter gräs och bär eller vilar för att spara energi.

Forskarna ser nu att isbjörnarna får allt svårare att klara sig. När de vägde björnarna efter den isfria sommaren visade det sig att de tappat i snitt ett kilo i vikt om dagen. Ju längre de isfria perioderna blir, desto längre tid behöver isbjörnarna spendera på land och risken för svält ökar.

– Isbjörnar är inte grizzlybjörnar i vita rockar. Isbjörnarna är vana vid att leva på isen med tillgång till den feta, energirika kost som gjort dem till den största björnarten på jorden, säger biologen Karyn Rode som är en av forskarna bakom studien.

Positiva effekter på kort sikt

De ökande temperaturerna i världen har haft olika konsekvenser för olika isbjörnspopulationer. På vissa ställen har smältande isar haft positiv effekt för djuren.

–Är isen tre till fyra meter tjock är det svårt att jaga säl. Så det kommer att finnas områden där det är bättre att vara en isbjörn år 2030 än vad det är idag. Men i stora delar av Arktis blir det svårare. Det största hotet mot isbjörnen är att klimatet blir varmare och att havsisen försvinner, säger den norska isbjörnsforskare Jon Aars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.