Covid-19 tog fart i Wuhan vilket är en stad som ligger en bit norr om provinsen Yunnan. Provinsen utreds som ett område som kan ha varit ursprungsplatsen för SARS-CoV-2 som orsakar covid-19.
Nya livsmiljöer
En ny studie visar att mängden och antalet arter av fladdermöss kan ha ökat kraftigt i Yunnan i samband med att livsmiljön i området har förändrats. Tropisk buskmark har blivit tropisk savann och lövskog. Övervägande antalet fladdermöss lever i skogar.
– Klimatförändringarna orsakar inte men möjliggör för virus från till exempel fladdermöss att spridas till fler områden, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi på Karolinska institutet.
Fler arter skapar fler varianter på coronavirus
Åke Lundkvist, professor i virologi vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet instämmer.
– Om klimatet blir mer lämpat för fladdermöss så blir det på sikt fler fladdermusarter som kan ge upphov till fler varianter av coronavirus som till exempel SARS-CoV-2 som har lättare för att överleva, säger Åke.
Men även om klimatförändringarna gett upphov till att fladdermusen frodas och har utvecklat fler virusvarianter så är det ännu ingen som vet exakt hur SARS-CoV-2 har spridit sig till människan.
En teori är att viruset har spridit sig till människan via ett värddjur. Mellan Yunnan och Wuhan är det nämligen omkring 130 mil.
– Så långt flyger inte fladdermöss och man har inte hittat fladdermöss i Wuhans omgivning med SARS-CoV-2. Antalet fladdermöss är lågt i Wuhan jämfört med Yunnan. Det troliga är att ett infekterat djur har transporterats till Wuhan eller att en människa som smittats i Yunnan har deltagit på köttmarknaden i Wuhan, säger Anders Sönnerborg.
Vi lever onaturligt nära de vilda djuren idag
Idag lever vi närmare de vilda djuren på ett annat sätt än vad vi gjorde för 100 år sedan. Anders Sönnerborg förklarar att den övergripande nämnaren för att virus sprids är människans påverkan direkt eller indirekt på naturen.
– Allt samspelar. Inte minst människans behov av att expandera ut i naturen där vi exponeras för nya virus från djuren. Till exempel via jakten på vilda djur eller när fladdermusspillning används som gödslingsmedel i jordbruket. Fladdermusen har också en funktion som skadeinsektsbekämpare hos bönderna då de äter upp många skadeinsekter. Den övergripande nämnaren är människans påverkan direkt eller indirekt på naturen, säger han.
Det finns även mer närliggande exempel på hur ett förändrat klimat påverkar smittspridning.
– Till exempel krim-kongoviruset sprider sig upp över Balkan i och med att den turkiska jättefästingen expanderar norrut och expansionen av TBE har förmodligen delvis med klimatet att göra, säger Anders Sönnerborg.