• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enkät på stan – två män svarar på reporterns frågor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oh shit!”, ”Det är sjukt!” Se hur folk på stan tänker och reagerar kring hur deras betalningar påverkar klimatet. Foto: Peter Lindgren, SVT

Kontanter störst klimatbov bland betalningssätten

Uppdaterad
Publicerad

Att betala med kontanter ger nästan 15 gånger större koldioxidutsläpp per köp än om du betalar med kort. Skillnaden jämfört med Swish är ännu större – hela 600 gånger så stora. Det här enligt en ny svensk forskningsstudie.

De stora skillnaderna beror framförallt på de transporter som krävs för att frakta pengar runtom i landet.

– De sker oftast med tunga, dieseldrivna fordon. Där skulle man kunna få ner utsläppen genom att gå över till biobränsle, eller på sikt el, säger Niklas Arvidsson, professor vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Förvånande stora skillnader

I studien har han och hans forskarkollegor jämfört klimatpåverkan vid betalning med kontanter, betalappar, kort, Swish och e-faktura.

– Det förvånade mig att det var så pass stor skillnad mellan kontanter och övriga betalningssätt, säger Niklas Arvidsson och förklarar att han hade trott att de digitala lösningarnas elförbrukning skulle spela större roll.

– De kräver trots allt enorma datasystem.

Totalt sett står våra betalningar för 0,01 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, vilket var lägre än forskarna förväntat sig. Niklas Arvidsson betonar dock att även om utsläppen kan låta små på nationell nivå, så är det viktigt för företagen bakom de digitala lösningarna att ha kunskap om sin klimatpåverkan för att kunna leva upp till dagens hållbarhetskrav och även förbättra sina produkter.

Kontanter fortsatt viktiga

Studien är beställd av Riksbanken och ska tjäna som referensram i deras arbete med att se över hur en eventuell framtida digital centralbanksvaluta, en så kallad e-krona, skulle kunna utformas.

Men det finns inga skäl till oro för att kontanter skulle försvinna, och på Riksbanken betonar man att det finns fler aspekter av hållbarhet än klimatutsläpp.

– Kontanter fyller fortsatt en viktig funktion för att alla i samhället ska kunna betala och för samhällets beredskap, säger Nathalie Lundberg på Riksbanken.

Betalningssättens totala klimatpåverkan per transaktion

(Gram koldioxidekvivalenter)

1. Kontanter (12,5)

2. Betalappar som tex Google pay, Apple pay, Samsung pay (0,86)

3. Kort (0,85)

4. Swish (0,02)

5. Girobetalningar i form av e-faktura (0,015)

Studien baseras på svensk betalningsdata från 2021.

Vanligaste betalningsmetod

(Antal miljoner transaktioner)

1. Kort (3 825)

2. Girobetalning i form av e-faktura (488)

3. Swish (340)

4. Kontanter (219)

5. Betalappar som tex Google pay, Apple pay, Samsung pay (36,45)

Siffrorna avser privatpersoners köp från företag i Sverige 2021.

Källa: Climate impact assessment of retail payment services (2024), Sveriges Riksbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.