Ett drygt 1000-tal patienter med covid-19 ingick i studien, alla patienter led av symptom orsakade av det nya coronaviruset SARS COV-2.
Försöken startade den 21 februari, och visar att patienter som behandlades med läkemedlet remdesivir återhämtade sig snabbare från sjukdomen än en kontrollgrupp som inte fick medicinen.
I genomsnitt skrevs de som fick remdesivir ut från sjukhuset och kunde återgå till ett normalt liv efter 11 dagar. För patienterna i kontrollgruppen tog det 15 dagar. I remdesivirgruppen avled åtta procent av patienterna, i kontrollgruppen var dödligheten 11,6 procent, den skillnaden är dock för liten för att vara statistiskt signifikant.
Motsägelsefulla resultat
Men nyttan med remdesivir har också ifrågasatts. På onsdagen publicerades en kinesisk studie i tidskriften The Lancet med ett helt annat resultat.
De kinesiska forskarna fann inga bevis för att läkemedlet varken påskyndar tillfrisknandet eller minskar dödligheten. De påpekar dock att ytterligare forskning måste till eftersom studien avbröts då den hade problem att rekrytera testpersoner vilket resulterade i att bara 200 personer studerades.
Trots att andra studier inte kunnat påvisa lika positiva effekter som den amerikanska studien är Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, hoppfull:
– Om resultaten håller när vi får alla data, så är det här positiva signaler. Fyra dagars kortare behandling kanske inte låter så mycket, men det skulle betyda massor för sjukvården, säger han.
”Borde sättas in tidigare”
Hittills har de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna inte berättat i detalj vilka patienter som har fått remdesivir, men Anders Sönnerborg utgår ifrån att det handlar om de allra svårast sjuka i covid-19.
– Det betyder i så fall att man antagligen skulle kunna få en ännu bättre effekt om behandlingen kunde sättas i tidigare, säger han.
Om den vetenskapliga studie som publiceras i maj visar att resultaten håller, räknar Anders Sönnerborg med att tillståndsmyndigheterna i USA kan godkänna remdesivir för behandling av covid-19 ganska snabbt.
Kan komma under juni
– Jag tror det är realistiskt att det kan vara ute på marknaden redan mot slutet av juni månad, säger han.
Runtom i världen pågår just nu flera stora försök med remdesivir. Anders Sönnerborg leder den svenska forskningen på området, och är osäker på vad som händer med den framöver.
Om den amerikanska studien håller vad den lovar – och läkemedlet verkligen har tydlig effekt – kan det bli svårt att motivera forskning där man undanhåller det här läkemedlet från en del av patienterna av vetenskapliga skäl.
Den nya studien är fortfarande inte granskad och publicerad i en vetenskaplig tidskrift, en sådan väntas senare i maj.