• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se hur hjärnan påverkas av luftföroreningar och hur det kan öka risken för demens. Foto: SVT / Vetenskapens värld

Luftföroreningar kan öka risken för demens: ”Hjärnan krymper”

Publicerad

Luftföroreningar påverkar nästan hela jordens befolkning. Avgaser är en av de största bovarna.

– Miljöexponeringen kan ligga bakom omkring tio procent av alzheimerfallen i USA, säger neurobiologen Caleb Finch i Vetenskapens värld.

Människan tar ungefär 29 000 andetag per dygn och får i sig miljontals luftburna partiklar vid varje tillfälle. Det största hälsoproblemet orsakar partiklarna som kommer från förbränning av fossila bränslen. 

– Det som händer är att vi andas in ultrafina partiklar. Det kan skapa en inflammation i lungorna som sen sprider sig till andra organ i kroppen, säger Michael Brauer, professor i folkhälsovetenskap, i Vetenskapens värld. 

Tar sig in i hjärnan 

När vi blir äldre ansamlas järn, så kallad magnetit, naturligt i hjärnan. Alltför mycket järn är däremot ett tecken på demens. Geofysikern Barbara Maher har undersökt hur järn i avgaser kan ta sig hela vägen in i våra hjärnor, vilket kan öka risken för demens. 

– Partiklarna vi andas in är så pass små att de kan ta sig genom nervbuntarna. Då kommer de rakt in i hjärnan, säger Barbara Maher.  

Hjärnan krymper 

En stor kanadensisk studie, omfattande sex miljoner Ontariobor, visar att risken för demens ökar med sju procent om man bor mindre än 50 meter från en stor väg. Studier i USA visar liknande resultat.   

– Hjärnan krymper när den utsätts för städernas luftföroreningar. Miljöexponeringen kan ligga bakom omkring tio procent av alzheimerfallen i USA, säger Caleb Finch, professor i neurobiologi, i Vetenskapens värld. 

Se ”Giftet i luften” i veckans Vetenskapens värld i SVT2 den 24 februari 20.00 eller på SVT Play från den 23 februari. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.