Luftföroreningar: Se vilka ämnen som vi fortfarande har för mycket av i luften. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges luftkvalitet når inte målen

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska kommuner överskrider gränsvärdena för nivåer av luftföroreningar. Nu ser Sverige inte ut att nå sina utsläppsmål för 2030.

Även om luftkvaliteten i Sverige är hög internationellt sett säger Johan Genberg Safont vid Naturvårdsverket att det finns utmaningar.

– Överlag är den god om man jämför med andra länder, men om man jämför med miljömålen har vi en bit kvar, säger Johan Genberg Safont till SVT. 

Höga halter av luftföroreningar kan orsaka bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägsproblem. I en studie från 2015 som gjordes vid Uppsala Universitet uppskattades 7 600 dödsfall i Sverige det året vara kopplade till dålig luftkvalitet.

Mer partiklar i södra Sverige

Johan Genberg Safont menar att det är svårt att generalisera om i vilka delar av landet som luftkvaliteten är sämre. Men enligt senaste rapporten från 2018 överskred flera kommuner gränsvärdena för olika luftförorenande ämnen. 

Bland annat överskred Gotland, Södertälje och Sundsvall halterna för grova partiklar. I Göteborg, Skellefteå, Stockholm, Uppsala, Umeå och Örnsköldsvik var nivåerna av kvävedioxid för höga. 

– Generellt sett så är det högre halter av fina partiklar i luften i södra jämfört med norra Sverige. Men det beror på att utsläpp kommer upp från kontinenten och inte specifikt de lokala utsläppen även om de också bidrar, berättar Johan Genberg Safont.

Ser inte ut att nå målen

Regeringen har tillsammans med Naturvårdsverket utarbetat ett luftvårdsprogram, utifrån EU:s direktiv för att minska nationella utsläpp. 

2030 ska bland annat utsläppen av kväveoxid (som bildas vid förbränning av bränsle) ha minskat med 66 procent jämfört med 2005, men enligt Anna Forsgren på Naturvårdsverket ser man inte ut att nå målen.

Just kväveoxidutsläppen ser hon som den största utmaningen.  

– Vi måste jobba tillsammans med klimatomställningen och hitta lösningar som både minskar utsläppen av luftföroreningar och gynnar klimatet. Det kan vara till exempel att övergå till elbilar och att använda kollektivtrafiken och cykeln mer, säger Anna Forsgren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.