Lungcancer är den cancersjukdom som man hittills tydligt kunnat säga är orsakad av något vi själva styr över, nämligen rökning. Men den senaste tioårsperioden har något förändrats. Trots att antalet personer som röker i Sverige minskar så har antalet fall av lungcancer ökat. Och ökningen sker i första hand bland kvinnor.
Andelen kvinnor som drabbas av cancer i lungorna har ökat dramatiskt sedan Socialstyrelsen började registrera fallen på 70-talet. Bland män har cancerformen minskat men bland kvinnor är det den motsatta utvecklingen. Under de senaste 20 åren har lungcancern ökat med 70 procent bland kvinnor. Enligt lungcancerkvalitetsregistret, som SVT Nyheter tagit del av, har 15 procent av de kvinnor som drabbas av lungcancer aldrig rökt. Andelen har legat stadigt de senaste tio åren.
Matos och radon
Bland männen har förekomsten av lungcancer minskat stadigt under samma period samtidigt som andelen aldrig-rökande män som får lungcancer ökat till runt 10 procent.
– Vi vet inte varför denna cancerform ökar just bland kvinnor som inte röker, säger onkologen och forskaren Maria Planck vid Lunds universitet.
Hon leder ett nationellt projekt där man kartlägger tumörer från flera tusen patienter som aldrig rökt, men som ändå utvecklat lungcancer.
– Det finns teorier om att lungcancer även kan vara kopplad till luftföroreningar, radon eller matos, men vi vet inte ännu. Nu analyserar vi tumörerna från aldrig-rökande lungcancerpatienter i hela Sverige för att hitta samband och möjliga orsaker.
Ett tänkbart mönster har forskarna redan hittat:
– Det vi redan sett är att tumörer hos aldrig-rökare är annorlunda än hos rökare och därför bör de behandlas på ett delvis annat sätt med målinriktade mediciner, säger Maria Planck.
”Skyll-dig-själv-sjukdom”
Att lungcancer varit så tätt förknippat med rökning har gett sjukdomen ett visst stigma, en viss ”skyll-dig-själv-faktor”. Det har också inneburit att primärvården har haft svårt att hitta den här gruppen av lungcancerpatienter, eftersom en person som aldrig rökt inte förutsätts vara i riskzonen för sjukdomen.
Samtidigt är tidig upptäckt är helt avgörande för om cancern ska kunna behandlas framgångsrikt. Överlevnaden hos lungcancerpatienter är mycket låg, bland annat eftersom den är svår att upptäcka. Symptomen på lungcancer kan ofta vara diffusa och variera över tid. Bara var femte person lever fem år efter att diagnos ställts.
Nu överväger svenska myndigheter om en utredning ska göras för att eventuellt screena för lungcancer bland vissa grupper i samhället, ungefär som idag sker med bröstcancer. Men en sådan screening skulle i så fall bara gälla de som är eller har varit rökare.
Ska även de som aldrig rökt men ändå drabbas upptäckas, måste primärvården bli mer uppmärksam på att lungcancer också kan drabba helt andra patientgrupper än rökare.
Fakta lungcancer
- Lungcancer minskar bland män men ökar snabbt bland kvinnor, även bland kvinnor som aldrig rökt
- Lungcancer bland kvinnor har ökat med 70 de senaste 20 åren
- Ca 15 procent av de kvinnor som får lungcancer i dag har aldrig rökt. För männen är andelen knappt 10 procent
- Det år låg överlevnad för lungcancerpatienter, bara var femte lever fem år efter diagnos
- 4 000 personer i Sverige får varje år diagnosen lungcancer
- Lungcancer är den cancerform som dödar flest i Sverige, ca 4 000 per år
Symptom:
Hosta, bröstsmärtor, trötthet, lunginflammation, andfåddhet, oväntad viktnedgång mm
Behandling:
Operation om cancern upptäcks i tid. Då kan patienten bli botad. Men i regel upptäcks cancern för sent och har redan spridit sig. Då håller man cancern i schack genom strålning, cytostatika och olika läkemedel.
Fakta: socialstyrelsen, lungcancerkvalitetsregistret, vårdguiden, cancerfonden