Ljudinsamlarutrustning sätts upp nära Glacier National Park i Montana, USA. Foto: National Park Service

Mänskligt buller drabbar djurlivet

Publicerad

Buller och oljud från till exempel biltrafik kan påverka djur på platser där de ska vara skyddade, visar en ny amerikansk studie.

På runt 500 olika platser runt om i USA spelade forskarna in och analyserade över en miljon timmar bakgrundsljud.

Resultaten visar att två tredjedelar av de undersökta platser utsattes för det som på engelska kallas ”noise pollution”, alltså ljudföroreningar som orsakats av oss människor. På dessa platser var ljudnivån dubbelt så hög.

På en femtedel av platserna var ljudnivån tio gånger så stark. Bland de värst drabbade områdena finns till exempel Navajo Nation Reservation på gränsen mellan New Mexico och Arizona.

– Man skulle kunna säga att de ljud som man hade kunnat höra på 100 meters avstånd, går kanske bara att höra på 10-50 meters håll efter att luften fyllts med våra ljudföroreningar, Rachel T. Buxton, forskare i miljövård vid Colorado State University, och en av forskarna bakom studien.

Ju ljusare (och grönare färg) desto mer buller. Den gråa färgen representerar områden som inte är skyddade. Foto: R.T. Buxton et al., Science 2017.

Kan påverka djuren

Djur, precis som vi människor, kan påverkas av något som man kallar för maskning. Det innebär att ett ljud som man hör, konkurreras ut av ett annat ljud. Dessa kan försvåra livet för en del djur, och indirekt påverka hela ekosystem, enligt Rachel T. Buxton.

– Ljudet skulle kunna göra så att rovdjur får det svårare att hitta bytesdjur, till exempel. Får vi då ett överskott på djur som äter växter, kan det på sikt göra så att växtligheten minskar, och på så sätt kan hela ekosystemet drabbas, säger hon.

I Sverige har ännu inga liknande storskaliga undersökningar gjorts, men Marcus Hedblom som forskar på landskapsekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, berättar att det gjort några undersökningar, framförallt i fjällvärlden.

– De siffror som finns idag för Sverige säger att knappt 20 procent av fjällen uppe i norra Sverige är utsatt för någon typ av buller. I en undersökning som jag var med och gjorde 2014 rapporterade 30 procent av 8000 tillfrågade friluftsvandrare över hela landet, att de upplevde någon typ av buller när de var ute och vandrade, säger han.

Ut i naturen och lyssna!

Forskarna menar att den här studien kan hjälpa till i naturskyddsarbetet, framförallt för djurens skull – men kanske också för vår skull.

– Gå ut i ett skyddat naturområde och stå och bara lyssna efter en porlande bäck, fågelkvitter, eller vindens sus. Tidigare forskning har visat att det är bra för minnet och att man blir på bättre humör, när man lyssnar på naturens djur. Och så är det ju så fint, säger Rachel T. Buxton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.