För några år sedan började amerikanen Chris Dancy logga alla data om sina matvanor för att få hjälp att nå sitt mål om att gå ner i vikt. Det lyckades – han blev mer medveten om vad han stoppade i sig och började bryta dåliga mönster. Och han blev mer medveten om all information som samlas om honom i telefonen.
Det här var ett första steg mot att bli ”världens mest uppkopplade man”. Men frasen börjar kännas sliten och Chris Dancy kallar sig numera för ”mindful cyborg” i stället.
– Om jag ska ha en etikett så föredrar jag mindful cyborg. Världens mest uppkopplade man har jag tröttnat på, säger han.
Bär med sig tekniken
En cyborg brukar definieras som en hybrid mellan människa och maskin. Vissa människor med protes eller pacemaker kan ibland kalla sig själva för cyborger. Det växer också fram subkulturer där det har blivit populärt att operera in datachip under huden.
Chris Dancy väljer att kalla sig cyborg trots att han inte har någon elektronik under huden. Han bär i stället med sig sina teknikprylar. Runt vristen sitter två aktivitetsarmband av olika märke som samlar in data. I väskan finns en pryl som mäter hjärnvågor.
Har tagit kommandot
Enligt Chris Dancy är de flesta av oss cyborger, utan att veta om det. Vem som helst som inte klarar sig utan sin mobil ser han som en cyborg.
Själv tycker han inte att han låter sig styras av tekniken utan säger i stället att han har tagit kommandot över den.
Innan han loggar in på sitt Twitterkonto dyker det upp ett meddelande i telefonen med uppmaningen: ”andas”. Först efter att han har tagit några lugnande andetag kan han börja twittra. Notiser i mobilen påminner honom om att vara kärleksfull eller hitta något att vara tacksam över.
”Jag mäter allt”
Chris Dancy bär med sig teknik som mäter ljudnivåer. En annan applikation sätter igång inspelningar med jämna mellanrum för att kolla av på vilket sätt han är aktiv. Aktivitetsarmbandet mäter pulsen. Allting loggas och registreras.
– Tekniken gör mig mer medveten om mig själv. Härinne på restaurangen där vi sitter är det minst 80 decibel. Jag mäter allt, säger han.
Det är förstås lätt att undra hur ”mindful” det är att logga en massa data. Men Chris Dancy menar att tekniken hjälper honom att styra hur han vill ha det omkring sig. När han vet hur ljudnivån påverkar honom kan han välja att sätta sig i en annan del av lokalen nästa gång han besöker den.
”Människor mer förvirrade”
Men han målar inte vårt teknikanvändande i rosenrött. När han iakttar människor runtomkring sig så ser han också att vårt teknikberoende leder till problem. Det är inte bara företag som tillåts att övervaka oss nästan hur de vill, vi kan också använda tekniken för att kontrollera varandra i nära relationer. Tekniken gör oss mer effektiva men också mindre hänsynsfulla, menar han.
– Jag märker hur människor har blivit mindre känsliga mot varandra. Människor på gatan ser nog mer vilsna, ledsna, förvirrade och överväldigade ut i dag, säger han.
Cyborg-förebild
Han gör en koppling mellan dagens teknikanvändande och framväxten av snabbmat på 1980-talet. Det är bara genom att ha en vidare diskussion om hur vi använder tekniken i våra liv som vi kan lära oss att använda tekniken på ett bättre sätt tror han. Hans egen cyborg-förebild är forskaren Steve Mann.
– Han använder sig av tekniken för att tona ner verkligheten runt om sig för att göra sig mer mänsklig. Hans specialgjorda glasögon kan ersätta budskapen på reklampelare med meddelanden från hans fru, säger Chris Dancy.
I Vetenskapens värld på måndag den 9 oktober klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play visas en dokumentär om cyborger.