Avloppsvattnet visar på en eventuell ökning av covid-19. Foto: TT

Nu ökar virushalterna i avloppsvattnet igen

Uppdaterad
Publicerad

Virushalterna i avloppsvattnet sjönk de senaste veckorna i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Preliminära resultat från tre olika forskningsstudier visar nu på att den nedåtgående trenden har brutits i alla tre städerna.

Mängden coronavirus i avloppsvatten har visat sig vara en effektiv metod för att förutsäga hur många som kommer att insjukna i covid-19.

Forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhus har visat att antalet nyinlagda patienter med covid-19 ökade drygt två veckor efter att en topp av virus påvisades i avloppsvattnet. Det är en så effektiv metod att det används av Sahlgrenskas sjukhusledning som en del i deras planering av hur belastningen på sjukhuset kommer att bli den närmaste tiden.

Coronapandemin

– Mängden virushalter av covid-19 i avloppsvattnet har hittills relativt bra speglat utvecklingen av hur covid-19 sprids i samhället, säger Cecilia Williams som är professor i bioteknologi från KTH och arbetar på SciLifeLab där hon analyserar virushalter i avloppsvatten.

Virushalter ökar

De preliminära siffrorna visar nu på att virusmängden återigen ökar i Stockholms avloppsvatten.

– Vi håller precis på med analysen för avloppsvattnet från förra veckan och det kan vara en uppgång på väg, säger Cecilia Williams.

Även i Göteborg syns samma trend. Dagsfärska preliminära resultat visar på en uppgång av virushalterna i avloppsvattnet. 

– Tyvärr verkar virusmängden i avloppsvattnet ha gått upp igen, inte lika mycket som under vecka 50 och vecka 2 men ungefär en tredjedel mot då. Förhoppningsvis vänder det igen nästa vecka, säger Heléne Norder som är virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus.

Mätningar i Uppsala

I Uppsala syns inte heller längre en tydlig nedgång av virushalterna i avloppsvattnet.

– Nedgången av virushalter i avloppsvattnet i januari var inte lika brant som uppgången i oktober men nu har värdena slutat sjunka och stabiliserats. Nästa veckas resultat kan visa om det innebär att en ökning är på gång, säger Anna Székely som är forskare vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet