Att vikingar seglade över stora avstånd i öst och väst är välkänt. De bosatte sig bland annat på Island och Grönland, och klev i land på den amerikanska kontinenten flera hundra år innan Columbus.
Nu har forskare lyckats datera deras bosättningar i Newfoundland i Kanada med en ny metod. Och dateringen är till skillnad från tidigare metoder exakt. År 1021 bodde vikingar i Nordamerika, skriver forskare i tidskriften Nature.
– Upptäckten är mycket spännande, eftersom den lyckas datera bosättningen till ett bestämt år. Den nya metoden att datera kommer att betyda mycket för arkeologin, säger arkeologen John Ljungkvist vid Uppsala universitet.
Fynden av vikingarnas bosättningar vid L’Anse aux Meadows i Newfoundland gjordes redan på 1960-talet. Och vikingarnas upptäckt av Nordamerika finns beskriven i de gamla isländska sagorna. Men den exakta dateringen av vikingarnas seglats över Atlanten har varit oklar för forskningen.
Forntida solstorm avslöjar
Forskare vid universitetet i Groningen, Nederländerna har analyserat spår efter vad de tolkar som en massiv solstorm som inträffade år 992. De har registrerat en plötslig ökning av radioaktiva kolisotoper som lämnat spår i de växande trädens ved. Det är spår som går att läsa av i de träd som vikingarna högg ner och genom det fastställa exakt vilket år trädet fälldes.
De träbitar som forskare nu daterat har sitt ursprung i tre olika trädarter intill vikingarnas boplats. Träden har huggits och hanterats med metallblad, en teknik som inte var tillgänglig för de människor som levde på platsen då vikingarna kom dit.
Enligt forskarna bakom studien kommer den nya metoden att öppna nya horisonter för den arkeologiska forskningen.
– Den här tekniken kommer i framtiden att ge oss flera nya spännande resultat, där vi kan få en exakt datering av lämningar från forntiden, säger John Ljungkvist.