Hittills har världens länder sammanlagt satsat 12 200 miljarder dollar i krisstöd till följd av coronapandemin.
Nya beräkningar från forskare i Storbritannien, Tyskland och USA visar att om en tiondel av den summan användes i riktade klimatåtgärder och investeringar varje år de kommande fem åren, så skulle vi med stor sannolikhet nå 1,5-gradersmålet till 2030.
”Win-win-situation”
Totalt sett skulle det alltså behövas en investering på ungefär hälften av vad världens länder hittills har satsat på coronaåterhämtningen, visar studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.
– Det här handlar inte om att ta pengar från krispaket utan en ”win-win-situation” där vi både får en förstärkt ekonomi och samtidigt är på rätt spår för att hindra klimatförändringarna, säger Marina Andrijevic, forskare vid Humboldtuniversitetet och Climate Analytics i Berlin, och en av författarna till studien.
Krispaketen visar att det är möjligt
För att få den klimatpositiva effekten behöver pengarna riktas mot att aktivt undvika fossila utsläpp.
Det ska, enligt författarna till studien, göras genom att investera i nya fossilafria energisystem samt genom att ge ekonomiskt stöd eller avdrag för klimatpositiva åtgärder.
– Resultaten är mycket intressanta eftersom de visar på storleksordningen av de investeringar som behövs under de närmsta åren om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Vi behöver definitivt möta klimatkrisen med lika kraftfulla åtgärder som coronapandemin, och det här visar att det också är möjligt om bara viljan finns, säger Mikael Malmaeus, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.