Stjärnan, som fått namnet WDJ0551+4135, ligger ungefär 150 ljusår från jorden och är dubbelt så tung jämfört med vad vita dvärgar vanligtvis är.
– Frågan är hur de överhuvudtaget kan få en så stor massa, så det är intressant med den här typen av upptäckter, säger Ulrike Heiter, lektor vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala Universitet.
Undvek explosion
När stora stjärnor får slut på kärnbränsle exploderar de till en supernova. Lite mindre solar, likt den i vårt eget solsystem, blir istället till vita dvärgar. Men gränsen för hur stora vita dvärgar egentligen kan bli är fortfarande inte helt säker.
Den troligaste förklaringen som forskarlaget vid University of Warwick lyfter fram är att den nyfunna stjärnan är en sammanslagning av två vita dvärgar som tidigare varit en dubbelstjärna. Och den verkar precis ha undgått att explodera.
– Man tänker sig att supernovor kan uppstå av att två vita dvärgar slås samman, men hur vanligt det är vet man inte. Den här upptäckten kan ge oss mer information kring det, säger Ulrike Heiter.
Ovanlig sammansättning
Upptäckten ger också forskarna ny kunskap om hur vita dvärgar är sammansatta. På grund av sin tyngd brukar kol finnas längre in i stjärnan, men hos den här så finns det på ytan.
– Om den fortfarande har kvar väte borde man inte se något kol på ytan. Det här har man inte sett någon gång tidigare, säger Ulrike Heiter.
Vad är det viktigaste som vi kan lära oss av den här upptäckten?
– Dels kan vi förstå den inre strukturen på vita dvärgar och atmosfärens struktur, vilka ämnen som finns i vilka lager. Och det andra är hur stora massor vita dvärgar egentligen kan ha. En nedre gräns för supernovor helt enkelt, säger Ulrike Heiter.
Läs hela studien här.