• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Placeboeffektens förklaring har länge gäckat forskarna. Men nu är man en lösning på spåren. Foto: Scanpix

Placeboeffekten sker undermedvetet

Publicerad

Placebo-effekten har länge varit ett mysterium. Hur kan vi bli bättre av ”medicin”, som egentligen inte är medicin, utan bara är på låtsas? Nu har svenska forskare kommit ett steg närmare en förklaring, som man tror ligger i vårt undermedvetna.

Tänk dig att din moster Agda går och köpernaturläkemedel mot sina krämpor och säger sig må mycket bättre av det. Dåkanske du tänker att det där är en placeboeffekt, att hon bara mår bättre föratt hon tror att medicinen ska funka.

Så har man länge trott attplaceboeffekten funkar. Men på senare tid, och nu allra senast i en studie frånforskare på Karolinska institutet, som publiceras i den vetenskapligatidskriften PNAS, har man börjat ana en annan förklaring till den mystiskamedicinska effekten.

Hjärnannoterar saker du inte ens är medveten om

Studier har nämligen visat att vissa delar ihjärnan kan behandla sinnesintryck innan vi blir medvetna om vad som händer.Därför tror forskarna att placeboeffekten, och den motsatta effekten nocebo(att man mår sämre istället för bättre) uppstår på en undermedveten nivå.

Forskarna bakom den nya studien ville testaden här teorin och utförde därför två experiment för att visa på hur placebo-och noceboeffekterna egentligen fungerar.

Experimentett: placeboeffekten existerar

I det första experimentet utsattesförsökspersonerna för smärta i armen. Samtidigt visades en serie ansikten sommer eller mindre grimaserade av smärta på en datorskärm. Försökspersonerna ficksedan berätta hur ont det gjorde i armen.

Det visade sig att trots attsmärtstimuleringen i armen var samma i hela experimentet så uppgavförsökspersonerna att det gjorde olika ont. Ju ondare ansiktet på skärmen sågut att ha, desto ondare tyckte försökspersonerna att det gjorde.

Detta första experiment visar på vad man redankänner till om placebo- och noceboeffekterna, att ens medicinska upplevelse kanpåverkas utifrån. Det andra experimentet däremot, är det som enligt forskarnavisar på det nya: att effekterna uppstår på undermedveten nivå.

Experimenttvå: effekten sker undermedvetet

Det andra experimentet utfördes exakt likadantsom det första, med den enda skillnaden att ansiktena på skärmen visades såkort tid att försökspersonerna inte var medvetna att de hade sett dem.

Resultatet av experiment nummer två visar ettresultat som liknar det första experimentets. Ju ondare ansiktet på skärmenhade, desto ondare hade försökspersonen. Men denna gång utan att de visste omatt de ens hade sett ett grimaserande ansikte.

Starka effekter

Enligt forskarna visar resultaten på att placebo-och noceboeffekterna är rotade djupt i våra hjärnor.

– Vår studie visar att en person kan uppleva en effekt utan attens vara medveten om att medicinen eller behandlingen som personen genomgår kanleda till en förbättring eller försämring, säger Karin Jensen, forskare på Karolinskainstitutet och Harvarduniversitet, som har lett studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.