I februari i år landade Perseverance i Jezerokratern på Mars. Där har forskarna identifierat ett tidigare floddelta – ett bevis på att det funnits vatten på Mars. De närmsta två åren ska rovern borra i klipporna, bland annat efter tidigare liv i form av fossilerade mikrober.
– Vi har inga geologer som kan knacka med geologhammare och kika i lupp eller droppa vinäger för att undersöka mineraler. Men vi har många instrument som kan analysera stenarna, säger geobiologen Tanja Bosak i Vetenskapens värld – Jakten på Mars hemligheter.
Nya robotar krävs för att lyckas
Borrkärnorna samlas in och förvaras sedan inne i själva Rovern i väntan på att nya robotar kan skickas till Mars. De ska hjälpa till att i flera led transportera proverna tillbaka till forskarnas labb på jorden.
Rovern “Fetch” kommer att samla upp provtuberna och transportera dem till en mindre raket. Den släpper i sin tur ut de paketerade proverna som fångas upp av en återfärdssatellit som kretsar kring Mars i 12 000 km/h.
– Den måste finjustera sin hastighet så att vi kan fånga ”basketbollen”. Bollen slukas och monteras i rymdfarkosten, säger Kelly Geelen, chefsingenjör för återfärdsfarkosten.
Vill du veta mer om hur forskarna utforskar Mars? Se Jakten på Mars hemligheter i Vetenskapens värld måndag 30 augusti i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play.