Så fungerar antivirala läkemedel

Publicerad

Antivirala läkemedel hindrar spridningen av virus i kroppen och kan på så sätt rädda liv. Men det finns också en oro för läkemedlens bieffekter. Spela videon för att se tre olika sätt som antiviraler hindrar spridningen i kroppen.

När ett virus har tagit sig in i kroppen kan antivirala läkemedel hålla det i schack. Antiviraler används bland annat för att bromsa spridningen av HIV och bota hepatit C. Nu kan de även användas för att mildra symptomen av covid, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död för personer i riskgrupp.

Det är immunförsvarets reaktion på coronaviruset som gör oss sjuka. Antiviraler hindrar viruset från att spridas i kroppen så att immunförsvaret inte ska bli överbelastat. Därför måste antiviraler tas i ett tidigt skede av sjukdomen när spridningen är som störst.

Coronapandemin

– Efter att viruset har förökat sig är det immunförsvaret som är ett problem, och det är det som kan ha ihjäl folk. I det stadiet förökar sig viruset inte längre men det ser till att immunförsvaret tappar kontrollen över sig självt, och då hjälper inga antivirala läkemedel, säger Anders Sönnerborg, professor i virologi.

Oro för bieffekter

En typ av antivirala läkemedel attackerar virusets kopiering så att viruset muteras till döds. Där finns en oro för att människans genetiska kod skulle kunna ta skada. Den typen av antivirala läkemedlen rekommenderas därför inte till gravida kvinnor eller kvinnor i fertil ålder. Även män i fertil ålder rekommenderas använda kondom vid samlag eftersom det finns en rädsla att männens spermier kan påverkas och få genetiska skador.

 – Även om det inte har bevisats så finns där en oro att det inte bara kan skada virusets RNA men också människans RNA. Det här är teoretiska överväganden, de finns inte beskrivet ännu och förhoppningsvis blir det aldrig aktuellt, säger Anders Sönnerborg.

Kan utveckla resistens

Coronaviruset kan även bli resistent mot antivirala läkemedel genom att muteras, vilket gör att läkemedlen blir mindre effektiva. Viruset har redan utvecklat en resistens mot den första versionen av antiviraler som hindrar viruset från att komma in i cellen. Läkemedlen måste därför ständigt utvecklas.

– Det här är första generationens antiviraler, och det kommer att bli förbättringar av dessa vad gäller effektivitet och mindre biverkningar och mindre problem, säger Anders Sönnerborg.

Spela videon för att se tre olika sätt som antiviraler hindrar viruset från att spridas i kroppen.

Se mer i  Vetenskapens värld ”Så stoppas nästa pandemi” 20/3 i SVTplay och 21/3 kl 20.00 i SVT2.

Två antivirala piller

Antiviraler är mediciner som stoppar virus förmåga att föröka sig i kroppen. Nu är två antiviraler mot covid-19 i pillerform på väg ut på den svenska marknaden.

Paxlovid är framtaget av Pfizer och är nu godkänt för att säljas i hela EU. Läkemedlet blockerar aktiviteten hos ett enzym som hjälper till att producera det protein som används för att tillverka nya virus i kroppen.

Lagevrio (molnupiravir) är framtaget av Merck och Socialstyrelsen har tecknat avtal med företaget för att köpa in läkemedlet till Sverige. Lagevrio hindrar viruset att föröka sig genom att störa kopieringen av virusets genetiska kod.

Källa: Läkemedelsverket, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet