I arvsmassan finns en gen som kallas för periodgenen. Den aktiverar produktionen av ett protein som kallas för ”per”. På natten produceras mycket per i cellen och på dagen lite. Mängden per i cellen anpassar sig alltså efter dygnets 24 timmar.
Per får hjälp av Tim
En annan gen, kallad timeless-genen, aktiverar produktionen av ett annat protein som kallas för tim.
De bägge proteinerna tim och per ansamlas i området utanför cellens kärna, i cytoplasman.
Och när det finns tillräckligt mycket per och tim i cytoplasman kan de tillsammans ta sig in i cellkärnan där arvsmassan och periodgenen finns. Och där stänger proteinet per av produktionen av just per. Då minskar mängden per i cellen. Och till slut, när det knappt finns någon per kvar alls, så börjar periodgenen att producera proteinet per i gen. Det här kallas för en feedback-loop.
Nu har många fler gener upptäckts som hjälper till att göra så att den här feedback-loopen får en cykel på omkring 24 timmar.
Finns i alla celler
De här cellklockorna finns i hjärnan, i huden, i levern och i bukspottkörteln och i nästan alla andra organ som finns i kroppen.
Kroppens klockor behöver justeras varje dag. Vår inre klocka är nämligen ungefär en kvart längre än 24 timmar. För att kroppens inre klocka varje dag ska komma i fas med dygnets riktiga längd får kroppen hjälp av yttre faktorer, framför allt ljus och matintag.
Se reportaget om medicinpristagarna i Vetenskapens värld i SVT Play.