Ungefär en på hundra är nattugglor med väldigt sena vanor. De somnar helst vid klockan två eller tre på natten och stiger upp sent på förmiddagen, om de själva skulle få välja. Men oftast kan de inte välja.
Tvingas gå upp för tidigt
De tvingas vakna mitt i djupsömnen för att gå till arbete och skola när de egentligen borde sova. Det gör att de blir trötta hela dagen, och sedan när det är kväll och dags att sova kan de inte somna i normal tid utan är vakna halva natten. De måste varje dag kämpa mot sin egna naturliga dygnsrytm.
– De här individerna lever med en ständig jetlag. Det är som om de flyttar till en ny tidszon varje dag, säger Michael Young, som är en av årets Nobelpristagare i medicin.
Dygnsrytmen är förlängd
Han har tillsammans med sin forskargrupp på Rockefeller University i New York upptäckt en mutation på en av de gener som styr dygnsrytmen hos de här personerna. Mutationen gör att deras dygnsrytm förlängs med en halvtimme.
– Om du har en halvtimmes förlängd dygnsrytm så innebär det att du får ungefär två timmar eller mer försening på din dygnsrytm. De som vi undersökte i studien gick och lade sig klockan två, tre och till och med klockan fyra på natten och gick upp mellan tio och tolv på förmiddagen.
Mutationen är ärftlig och därför är det vanligt att flera i samma familj har samma förskjutna dygnsrytm. Michael Young hoppas att man i framtiden ska kunna utveckla läkemedel till de som lider av det.
Se reportaget om medicinpristagarna i Vetenskapens värld i SVT Play.