Se ett inslag ur Aktuellt från sommaren 1995 då debatten om att förstöra de kvarvarande laboratorie-exemplaren av smittkoppor återigen blossade upp. Möt Holger Lundbäck, en av forskarna som var med i arbetet av att ta kål på det hemska viruset.

Så utrotade vi världssjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Bakom en ny lucka varje dag fram till jul ger Vetenskapens värld världshistoriens godaste karameller av häpnadsväckande upptäckter som har förändrat världen. Idag: Aldrig mer smittkoppor.

Smittkoppor orsakas av ett virus som har funnits i tusentals år och smittat och dödat miljontals människor. De som drabbades fick hemska blåsor över hela kroppen och gick ofta en hemsk död till mötes.

Men så en dag runt sekelskiftet 1700/1800-talen gjordes en upptäckt som skulle komma att förändra allt. Det visade sig nämligen att människor som smittats av kokoppor – en mycket mildare släkting till smittkopporna – blev immuna mot båda sjukdomarna.

Kunskapsluckan

Det dröjde dock till mitten av 1900-talet innan ett storskaligt försök att utrota sjukdomen kunde göras. På 50-talet tillintetgjordes smittkopporna i nästan hela Sydamerika, med hjälp av ett vaccin baserad på kokoppor. Och sen rullade det på.

1980 kunde Världshälsoförsamlingen slå fast att viruset var utrotat. Men viruset sparades i laboratorier i USA och Ryssland. Många röster har höjts genom åren att förstöra även dem, eftersom viruset potentiellt kan användas som biologisk krigföring. Andra har samtidigt påstått att det finns goda forskningssyften att behålla dem. Ännu har viruset inte helt förstörts.

Imorgon öppnas en ny kunskapslucka här på svt.se/vetenskap.

Smittkoppor

är en av bara två virus som mänskligheten har utrotat. Det andra är det som orsakade boskapspest, en sjukdom som drabbade klövdjur, och allra främst nötkreatur (utrotades 2010/2011).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kunskapsluckan

Mer i ämnet