Rymdstationen ISS och norrsken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astronauterna på rymdstationen ISS har en imponerande vy över den senaste tidens kraftiga norrsken. Foto: NASA/Matthew Dominick

Se astronautens sällsynta norrskensbilder

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har magnetiska stormar och ökad solaktivitet skapat kraftiga norrsken över stora delar av det norra jordklotet.

Medan många svenskar tittade upp på det ovanliga ljusfenomenet, var det några som tittade ner.

”Kände mig så lycklig över att få ta den här bilden”, skriver astronauten Matthew Dominick på X.

Sociala medier har fyllts med bilder på norrsken den senaste tiden, men ingen fick en bättre vy än astronauten Matthew Dominick som är på plats på den internationella rymdstationen ISS.

Rymdstationen svävar 412 kilometer ovanför jorden och befinner sig ofta ovanför norrskenen. Men trots det är det du ser i videon en ovanlig upplevelse.

– Jag är här uppe med ett gäng veteraner som har varit uppe i rymden långa perioder, och alla sa att man aldrig sett något liknande, förklarar Matthew Dominick för tidningen Scientific American.

Allt fler norrsken framöver

De som missade den senaste tidens norrsken kommer få nya chanser. Detta eftersom så kallade solstormar går i olika tidscykler baserade på skiftningar i solens magnetfält.

Enligt forskare kommer flera kraftiga stormar att träffa jorden under de kommande två åren, då man når en ”peak” av solstormar och dess efterföljande norrsken.

Se den sällsynta ”time-lapsen” på norrskenen från rymden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.