Totalt uppskattas den svenska skogen årligen dammsuga luften på 120 miljoner ton koldioxid. Foto: SVT

Forskare: Skogsindustrin är Sveriges största utsläppare av koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skogsindustrin släpper ut mer koldioxid än all annan industri och trafik i Sverige gör tillsammans. Samtidigt kan skogen ensam bli Sveriges lösning på klimatkrisen, hävdar vissa skogsforskare. Men då måste all kalhuggning stoppas.

Skogsindustrin, som inkluderar allt från avverkning till virke, massa och papperstillverkning släpper årligen ut omkring 80 miljoner ton koldioxid, uppger forskare vid Umeå universitet. Men dessa utsläpp syns inte i den svenska officiella statistiken trots att det är långt mer än Sveriges samlade utsläpp.

Skälet är att skogsindustrin har ett undantag som gör att dess utsläpp inte räknas. Det beror på att skogen samtidigt bidrar till att minska koldioxiden i luften.

Klimat

Skogen en enorm klimatresurs

Totalt uppskattas den svenska skogen årligen dammsuga luften på 120 miljoner ton koldioxid. När skogsindustrins utsläpp på 80 miljoner ton räknas bort blir industrins nettobidrag till koldioxidbalansen ändå ett plus, alltså en minskning av Sveriges totala utsläpp.

– Men skogen har en enorm potential att bidra mycket mer till klimatet, säger Stig Olof Holm, skogsforskare vid Umeå universitet. Men då måste vi lägga om dagens skogsbruk helt och sluta kalhugga och låta träden växa, säger han.

Storgräl bland skogsforskare

Men det är inte en lösning som skogsindustrin ställer sig bakom. Faktum är att debatten mellan olika skogsforskare om hur skogen bäst ska bidra till klimatet blivit så infekterad att många forskare inte längre pratar med varandra.

– Det är inte skogsindustrins utsläpp som är problemet, säger Rolf Björheden, forskare på skogsbrukets institut Skogforsk.

– Skogen kan inte vara vårt alibi för att fortsätta med andra utsläpp, fortsätter han.

Enligt honom gör skogsindustrin en stor insats i klimatarbetet genom att tillverka produkter av trä som kan ersätta fossilbaserade produkter.

Kalhyggen släpper ut CO2

Idag är kalhyggen fortfarande den metod som skogsbolagen använder i första hand, men kalavverkning leder till att stora mängder koldioxid frigörs ur marken många år efter avverkningen, även om nya träd återplanteras.

– Det tar uppemot 20-40 år innan nya träd vuxit tillräckligt för att kompensera för utsläppen som avverkningen orsakat. Den tiden har vi inte, säger naturgeografen Anders Lindroth som arbetar med att mäta koldioxidhalter vid kalhyggen.

Till 2030 ska Sverige ha halverat sina klimatutsläpp. Att skogen kommer att spela en viktig roll är alla överens om, men frågan är på vilket sätt.

Se Vetenskapens världs serie ”Slaget om skogen” i sju delar på  SVTplay

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Rättelse: i inslaget anges Naturvårdsverket och Riksskogstaxeringen som källa till skogsindustrins årliga utsläpp. Det ska i det här fallet vara Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet