Smartare löpsteg ger färre skador

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler motionärer anmäler sig till elitlopp och med det ständigt ökande intresset för löpning och långlopp finns också ett sug efter att förbättra sin löpteknik.

I takt med löparboomen har utbudet av mobilappar för träning, gps-klockor och särskilda testlabb och löparbutiker exploderat.

– Tekniken kan hjälpa till att motivera till att komma ut och träna, men för att analysera och förbättra löpsteget behöver man känna till fler parametrar än bara till exempel steglängd och stegfrekvens. Men det kan vara dumt att slå ihjäl känslan av att vara ute och springa med allt för mycket data, jag tror att det kan tråka ut i längden, säger Fredrik Gustavsson som är tillämpad fysiker och arbetar med programvara för löpstegsanalys.

Det finns de som anser att människan genom evolutionen mer eller mindre är konstruerad just för att vara bra på att springa långt – för vår överlevnad. Kanske är det därför som det mytologiska loppet mellan Marathon och Athen för 2500 år sedan givit upphov till en av höjdpunkterna under de olympiska spelen, maratonloppet.

Vi har sedan jogging blev populärt sprungit i platta sneakers, joggingskor med sulor som påståtts ha den ena fantastiska konstruktionen efter den andra, för att dämpa landningen och hjälpa oss att få upp farten. Så kom 2010-talets boom av barfotalöpning, delvis inspirerad av boken Born to run som drog igång försäljningen av tåskor eller supertunna ”barfotaskor” helt utan dämpning. Utvecklingen pekade ett tag på ett uppsving för jättetjocka sulor som en motreaktion, men de flesta löparskor i en vanlig löpbutik verkar just nu befinna sig någonstans mitt emellan extremerna.

Hur springer man mest effektivt?

Rörelseanalys och söndagsgrupper med löpskolning är även det mer populärt än någonsin. Men vilken hållning, styrka, stegfrekvens och rörelsemönster och sko tar dig i mål snabbast, enklast och utan skador?

– Nybörjare och motionärer som vill kunna njuta av att springa flera gånger i veckan och som inte bryr sig om att bli särskilt snabb, kan hålla ett kort men ändå spänstigt steg. Ska man däremot bli snabbare kan man ta ut steget litet och måste då jobba mer med elasticitet, det är en kombination av träning och teknik, säger Fredrik Gustavsson.

En ny studie visar att terränglöpare är bättre på att anpassa sin löpteknik till underlaget. Men hur gör man för att lättast, smartast och snabbast, ta sig ett par tre kilometer, en mil, maratonloppets 42 195 m, eller som ultramaratonlöparnas upp till mer än tio mil?

– Det kortare steget är ett väldigt effektivt sätt att minska den mekaniska kraftbelastningen på underkroppen, som är orsaken till de flesta skadorna.

Utnyttja elasticiteten

Löpare i den yttersta eliten kan dock inte nöja sig med ett kort och försiktigt steg, enligt Fredrik Gustavsson. De måste satsa på ett mer aktivt och med fjädrande löpsteg.

– De löpare som springer milen på mindre än 35 minuter återvinner energi genom att använda så lite muskelmassa och så mycket elasticitet från senorna, det är det effektivaste sättet att ta sig fram, säger Fredrik Gustavsson.

Mer om varför träning gör oss smartare och om smartare löpträning i veckans Vetenskapsstudion, i SVT Play från lördag 9.00 eller i Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.